Ненад Поповић за Ало: Србија се брани у Москви, али и Вашингтону и Берлину

2. априла 2017.

by / 0 Comments / 122 View / 2. априла 2017.

Питање Крима је решено и већини политичара на западу је јасно да његово враћање у претходни систем није могуће, истиче у разговору за Ало председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић. Он додаје да је Русија увек подржавала Србију по питању Косова и Републике Српске и да зато Србија треба да подржи Русију по свим питањима које она препознаје као важан национални и државни интерес.

У Србији словите за „руског човека“, али сте чест гост у Вашингтону и Берлину. Чији сте Ви заправо човек?

Поповић: Ја сам Србин и без обзира са ким разговарам борим се искључиво за заштиту српских државних и националних интереса. Сматрам да је вођење дијалога кључна ствар у политици, како на унутрашњем тако и на међународном плану. Постоје крупна политичка питања око којих се не слажем са ставовима Вашингтона и Берлина, али сматрам да сарадња, посебно на пољу економије, треба да буде што шира јер је то у интересу грађана и привреда наших држава.

Недавно сте боравили у посети Криму поводом обележавања трогодишњице референдума о присаједињењу Крима Русији. Да ли се нешто на Криму променило за ове три године?

Поповић: Крим је препорођен. Граде се нове школе, вртићи, болнице, путеви. Обнавља се целокупна електроенергетска и гасна мрежа. Порасле су плате и пензије. Види се огроман економски и социјални напредак. Све што народ на Криму није имао у Украјини, сада има у Русији, захваљујући председнику Путину и целокупном руском државном апарату који су зе заштитнички поставили према грађанима Крима.

Ваши преци су пореклом из Црне Горе, а касније су се населили у БиХ. Где видите Републику Српску за 10 година?

 

Поповић: За мене је Република Српска западна српска држава и сматрам да сваки Србин треба да штити интересе РС једнако као интересе Србије. Званични Београд треба активно да допринесе оснажењу институционалног, економског и безбедносног капацитета Републике Српске како би она у сваком тренутку била способна да се одбрани у случају њеног угрожавања, али и да суверено доноси одлуке о својој даљој будућности. Надам се продубљивању специјалних веза и наставку улагања Србије у Републику Српску која је, уз Хрватску и Црну Гору, део јединственог етничког и културног простора српског народа.

Имали сте састанке са председником Републике Крим Сергејом Аксијоновим и председником кримског парламента Владимиром Константиновим. Шта су биле главне теме тих разговора?

Поповић: Разматрали смо питања од заједничког интереса за Србију и Крим, а највећи акценат смо, логично, ставили на економију. Оцењено је да постоји велики потенцијал за развој економских односа две земље. Наравно, пренео сам им став своје партије, а сигуран сам и огромне већине грађана Србије да је за нас Крим Русија, исто као што је Косово Србија.

Уверени сте да постоји шанса за унапређење билатералне сарадње Србије и Крима. У којим би тачно областима Крим и Србија могли да сарађују?

Поповић: Ту шансу видим пре свега у областима пољопривреде, прехране, туризма и грађевинарства. Србија је једина земља у Европи која све што произведе може да извози на Крим без царина. Крим има лаку транспортну доступност и може да буде тачка одакле ће се цео југ Русије снабдевати производима из Србије. То је огромна шанса за привредни раст и отварање нових радних места у Србији.

Ненад Поповић са Сергејем Аксијоновим, председником Републике Крим.

Били сте шеф међународног тима посматрача на референдуму 2014. године. Како гледате на тај догађај са ове временске дистанце?

Поповић: То је био историјски догађај за Русију и читав руски народ. Грађани Крима су скоро једногласно одлучили да се Крим врати тамо где је у историјском и духовном смислу одувек и припадао – под окриље Русије. То је била победа мира, демократије и правде. Ту победу више нико не може да оспори.

Покрајински одбор Ваше странке на Криму је потписао споразум о сарадњи са кримским одбором Путинове Јединствене Русије. О каквом се споразуму ради?

Поповић: Реч је о споразуму који су потписали регионални огранци Српске народне партије и Јединствене Русије из српске Војводине и са руског Крима. То је наставак и конкретизација успешне међупартијске и пријатељске сарадње коју већ неколико година уназад остварују Српска народна партија и Јединствена Русија.

Полагање венаца на споменик свим палима за слободу Крима, Симферопољ.

Украјина је најавила санкције према свим званичницима који посећују Крим. Плашите ли се одмазде из Кијева?

Поповић: Крим је за мене Русија, као што је Косово Србија. Желим најбоље односе са пријатељским украјинским народом, али сам против режима у Кијеву који је на власт дошао државним ударом и који спроводи насиље над руским народом у Украјини. Русија је увек подржавала Србију по питању Косова и Метохије и Републике Српске. Сматрам да и Србија треба да подржи Русију по свим кључним државним и националним питањима. Тако то раде искрени пријатељи и савезници.

Крим је враћен Русији, а какве су реалне шансе да Косово буде враћено Србији?

Поповић: Косово је било, јесте и биће српско. Устав Републике Србије то недвосмислено потврђује. Косово се само тренутно налази под окупацијом. Уверен сам да ће Косово кад-тад бити ослобођено. Први корак ка томе је прекид преговора са терористом Хашимом Тачијем и суспензија такозваних бриселских споразума који укидају институције и државност Србије на Косову и Метохији.

АЛО