Ненад Поповић у Бору: Из буџета Србије 2,7 милиона евра за развој иновација

2. августа 2017.

by / 0 Comments / 133 View / 2. августа 2017.

„Дошао сам у Бор да бих мотивисао и позвао све иновативне компаније из овог региона да се пријаве на јавни конкурс на којем ће Влада Републике Србије доделити 2,7 милиона евра из републичког буџета за развој иновација у Србији“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије.

Он је истакао да конкурс који је расписан у јуну, траје до 01. септембра, а да га је расписао Фонд за иновациону делатност.

„Компаније могу да аплицирају за два програма. Први је програм за младе стартап компаније до три године старости, за које се додељују средства до 80.000 евра за развој иновација. Други програм је намењен свим компанијама које развијају иновациону технологију која може да буде конкурентна на тржишту, а која могу да конкуришу за средства у висини до 300.000 евра“, навео је Поповић на конференцији за новинаре у згради општинске управе Бор.

Поповић је истакао да Влада Србије препознаје иновације и развој високих технологија као једне од кључних конкурентских предности Србије у будућности.

„Имамо талентоване младе инжењере и научнике. Желимо да им помогнемо да развију своје иновативне старт-ап компаније и понуде своје производе на домаћем и међународном тржишту“, рекао је Поповић.

Он је оценио да домаћа привреда, заснована на иновативном предузетништву и информационим технологијама, води Србију у будућност. „То је производња која је намењена извозу, која доноси нова радна места и обезбеђује останак младих у Србији“, навео је он.

Поповић је истакао да иновације не познају границе. „Подршка Владе није намењена само људима у великим градским центрима у Србији. Ми желимо да подржимо што већи број иновативних компанија у Бору, Мајданпеку, Неготину, Зајечару, као и у свим другим деловима Србије“, рекао је Поповић.

„Зато ћемо наставити да промовишемо овај конкурс широм Србије и да позивамо компаније да се у што већем броју пријаве за ова средства“ закључио је он.

О конкурсу за развој иновација у Србији и његовом значају за раст локалне економије говорили су и Александар Миликић, председник општине Бор, Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност, као и Дејан Тошић, в.д. директора регионалне Привредне коморе Србије за Зајечарски и Борски управни округ.

Током посете Бору министар Ненад Поповић посетио је и Технички факултет у овом граду где је са деканом, проф. др Надом Штрбац, разговарао о трансферу знања и примени научно-истраживачког рада у индустрији.