Ненад Поповић: Отварање стартап центра доноси нова радна места и задржава младе у Нишу

24. јула 2017.

by / 0 Comments / 122 View / 24. јула 2017.

Отварање новог стартап центра у Нишу које је планирано за септембар ове године обезбедиће услове за отварање нових радних места и развој иновативног предузетништва у овом граду, изјавио је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије поводом данашњег објављивања Јавног позива за коришћење услуга и повезивање у Центар за иновативно предузетништво младих (Старт-ап центар) на Електронском факултету у Нишу.

Министар Поповић је на конференцији за медије у Градској кући истакао да ће се прве стартап компаније уселити у овај центар у септембру и да ће њихов рад бити усмерен на извоз и на домаће тржиште. „То су нова радна места, то је останак младих талентованих људи у Нишу, али то је и наставак традиције овог града као иновационог и технолошког центра“, поручио је он.

Поповић је истакао да Влада Републике Србије отварање овог иновационог центра препознаје као велику шансу за запошљавање младих, развој ИТ индустрије и дигиталне економије у овом региону. „То видимо и као шансу да привреда Ниша и овог региона поново постане високотехнолошка, способна да своје производе извози у свет“, рекао је Поповић.

Он је изразио захвалност најзаслужнијима за овај пројекат, председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

„Објављивање овог позива и отварање центра у септембру представљају директан резултат посете председника Вучића Нишу и његовог обећања да ће овај пројекат бити реализован, као и резултат онога што је у свом експозеу истакла премијер Ана Брнабић када је говорила о иновацијама и технолошком развоју“, закључио је министар Поповић.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је вредност пројекта 45 милиона динара и да се отварање очекује 1. септембра, а помоћник градоначелника за област науке и напредне технологије и професор на Електронском факултету Горан Ђорђевић рекао је да је ово крај прве фазе пројекта.

„Пројекат се састоји од још две етапе, развој Мултифункционалног анекса поред Електронског факултета и Технолошки парк, ради се о укупној вредности од 15 милиона евра подељено на ове три инвестиције“, рекао је Ђорђевић.

Рок за подношење пријава на Јавни позив је 21. август до 17 сати, а право учешћа имају тимови активних и дипломираних студената, потенцијалних предузетника, као и спин-оф тимови који имају иновативне идеје за развој нових производа, услуга и технологија.

Поред њих, на позив се могу јавити и новооснована високотехнолошка предузећа, која су стара до две године и која су већ започела рад на развоју иновативних производа, услуга и технологија у функцији тржишних потреба.

Старт-ап центар ће најбоље рангиранима омогућити пословни простор, књиговодствене и друге услуге, едукативне тренинге, саветовања, коришћење опреме, умрежавање и сарадњу са другим сличним центрима.