Ненад Поповић на Дан науке посетио Универзитет у Новом Саду (ВИДЕО)

10. јула 2017.

by / 0 Comments / 93 View / 10. јула 2017.

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технологије у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, посетио је данас, поводом Дана науке, Универзитет у Новом Саду где се упознао за пројектом изградње Научно-технолошког парка у оквиру Факултета техничких наука, а том приликом посетио је и Институт БиоСенс који је један од главних европских центара за развој иновација и примене напредних информационих технологија у пољопривреди.

Том приликом министар Поповић је разговарао са ректором универзитета Душаном Николићем, деканом Факултета техничких наука Радетом Дорословачким, као и руководиоцима Института БиоСенс Владимиром Црнојевићем и Весном Бенгин Црнојевић.

Поповић је истакао да је главни задатак његовог кабинета остваривање тешње сарадње привреде и научно-истраживачких институција и факултета, као и стварање повољнијег „иновационог екосистема“. „То подразумева стварање повољнијег амбијента за развој иновативних и технолошких стартапова, првенствено кроз унапређење законодавног оквира, пореске политике и олакшаног финансирања које ће подстаћи развој иновативног предузетништва код младих. То је пут за отварање нових радних места и раст извоза у области иновација“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је изградња Научно-технолошког парка у Новом Саду важна за град Нови Сад, Војводину и читаву Србију као механизам који ће отворити нове перспективе за даљи развој науке и примену научно-истраживачких решења у привреди. „Парк ће се простирати на површини од 26.000 квадратних метара, а тај простор ће, поред високотехнолошких компанија које послују у Србији, користити и професори и студенти факултета који ће на једном месту имати најсавременију опрему и све услове за покретање својих иновативних стартаопова“, нагласио је Поповић.

Приликом посете Институту БиоСенс Поповић је изразио задовољство јер је овај институт, а самим тим и Србија, база за научнике и истраживаче који су препознати на највишем светском нивоу. „Овај институт је са својим пројектом Антарес победио у најжешћој конкуренцији на конкурсу за пројекте које финансира Европска комисија и на тај начин привукао у Србију 28 милиона евра бесповратних средстава која ће бити уложена у развој најбољих услова за научноистраживачки рад у области примене напредних ИТ решења у пољопривреди. БиоСенс је спона између два најперспективнија и најконкурентнија сектора у Србији, информационих технологија и пољопривреде. Овај институт обезбеђује трансфер науке и истраживања у пољопривреду и у тој области остварује резултате којима се диви цео свет. Влада Србије ће наставити да снажно подржава пројекте Института Биосенс од којих користи имају пољопривреда, научна заједница, а посебно млади научници које после факултета треба задржати у Србији и понудити им одличне услове и атрактивна радна места“, истакао је министар Поповић.

Састанку министра Поповића на Факултету техничких наука у Новом Саду присуствовали су и Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије, као и Дејан Мандић, помоћник градоначелника Новог Сада.