Ненад Поповић: Јединство је темељ опстанка и независности српског народа

8. јануара 2018.

by / 0 Comments / 145 View / 8. јануара 2018.

Изјава Ненада Поповића, председника СНП и министра у Влади Републике Србије, поводом Дана Републике Српске

На велики православни празник првомученика Светог Стефана, и ове године, као што је то чинио више од две и по деценије, читав српски народ, где год живео, своје мисли и молитве упућује ка Републици Српској.

Створена снажном вољом народа да се живи слободно и безбедно после великих страдања током двадесетог века, најмлађа српска држава поносно прославља свој Дан слободе, одолевајући свим претњама по њен опстанак и притисцима усмереним ка њеном укидању и нестанку. Сви они који гаје такве нереалне снове никако још нису схватили да су огромне жртве положене у њене темеље неразрушива снага њеног вечног опстанка.

Узалуд ће бити сваки покушај да се поништи велико прегнуће Срба преко Дрине да после толико страдања, толико претрпљених јама, кама и убијања, спаљених села и храмова буду своји на своме, да створе своју државу, своје институције и тиме право на свој идентитет и постојање. И сутра, када на Светог Стефана изнова славимо слободу Републике Српске, сви ми у Србији имамо још већу обавезу да станемо иза ове велике победе Српског народа и да је сачувамо и ојачамо. Србија, са својом економском снагом, независном националном и државном политиком, са пријатељима у свету којих је све више, на основу права које јој је дато међународним споразумима, браниће постојање Српске више и јаче него икада пре.

На Сретење, на Дан државности Србије, донеће Србија и Српска заједничку Декларацију о опстанку српског народа, као пример државне воље да као народ ојачамо свој идентитет и своју посебност, а тиме и право да на трусном Балкану опстанемо и останемо на нашим историјским просторима.

Никада није било важније, у изазовима које нам наговештавају, да се као народ окупимо, саберемо и међусобно подржавамо. Никада није било важније да промишљамо своју будућност, чувајући своју слободу, своје две државе и своје духовно национално наслеђе.

Желим да нашој браћи и државом руководству у Републици Српској честитам сутрашњи празник, да им пожелим да чувају свој слободарски дух и национално јединство, које је у најтежим ратним данима и створило Републику. Јединство је темељ опстанка и независности . Да им пожелим да јачају своје институције, своју економију, као и везе са Србијом и Русијом, које си им увек, у најтежим изазовима за останак, биле најважнији и најјачи ослонац.

Живела Република Српска!