Мојој баки: Јасеновац, српска породична гробница

23. априла 2016.

by / 0 Comments / 62 View / 23. априла 2016.

Блог председника Ненада Поповића

 

Никада нећу заборавити Јасеновац, највећи српски град под земљом. И никада нећу разумети џелате који су починили један од највећих геноцида у Другом светском рату, геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. И тешко да ћу икада моћи да схватим како данас пред лицем Европе, званичници Хрватске негирају и релативизују геноцид, клања, убиства деце са Kозаре, систем масовних ликвидација која су чак потресала и сурове немачке СС трупе.
Званичници европске Хрватске и њихова културна и НВО елита се чак и не стиде да Србе и Јевреје окривљују што не желе да присуствују државној свечаности у Јасеновцу. Они се не труде ни да сакрију задовољство што Хитлерова ужасна творевина НДХ никада, заправо, није уништена.
Потомци џелата који су постали чланица ЕУ осуђују поново потомке жртава што се усуђују да подигну глас против обнове нацизма у Хрватској.
И моја бака је убијена у Јасеновцу. И не постоји Србин западно од Дрине ко не гледа Јасеновац као породичну гробницу. Зато морамо тражити правду и истину за жртве, а никако освету. Хрватска се мора суочити са својим злочинима, као што се мора суочити са „Олујом”, највећим етничким чишћењем после Другог светског рата. Хрватска мора бити денацификована, јер њихове вође и интелектуалци не само да негирају, већ и исмевају злочине. То је пројекат Kатоличке цркве која жели да канонизује ратног злочинца кардинала Степинца у свеца. То је злокобни план Хрватске елите на који благонаклоно гледају поједине земље ЕУ.
И зато никада нећу заборавити Јасеновац, нити ћу на миру гледати покушаје заташкавања масовних злочина у Јасеновцу. Усташко клање и страдање Срба у логорима ужаса остаће записано као један од нагнуснијих злочина у историји Европе. Хрватска се данас клања Степинцу који је благосиљао усташке злочине. Загрепчани се моле над његовом мумијом, као што су се клањали немачким трупама које су улазиле у Загреб априла 1941. године, док српске кости у јамама Јадовна још нису сахрањене, већ подсећају на епоху зла кога смо се ужасавали.
Али, ми смо победили у борби против Хитлерових и Павелићевих нациста и зато упозоравамо: у Хрватској се повампирио нацизам и као гангрена прети региону. Они чак ни нашим прецима не дозвољавају да почивају у миру.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић