МИНИСТРИ РЕГИОНА УЈЕДИЊЕНИ ОКО ЗАЈЕДНИЧКЕ ДИГИТАЛНЕ БУДУЋНОСТИ

29. новембра 2018.

by / 0 Comments / 53 View / 29. новембра 2018.

Регионална министарска конференција о иновацијама – Innovation Talk 2018 одржана је данас у Београду са циљем представљања најзначајнијих трендова у тој области. Истакнут је значај креирања повољног пословног и иновационог амбијента, нарочито кроз повезивање иновационих актера у региону.
Конференција је организована под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој, а министар Ненад Поповић оценио је да је Београд данас европски центар идеја, креативности и инспирације за будући иновациони развој Балкана и Европе.

„Иновациони екосистеми земаља у региону постали су кључни покретачи њиховог економског и друштвеног развоја. Желимо да заснивамо будући развој наших привреда на новим технологијама, вештачкој интелигенцији, роботици, виртуелној реалности, блокчејну, интернету ствари, биг дејта аналитици. Али, у томе не треба да заборавимо значај човека који ове технологије покреће и коме оне служе. Будућност припада том човеку”, истакао је Поповић.
Он је подсетио и да је Србија постигла велики напредак у развоју иновација и дигитализацији.
”Можемо да будемо поносни на успех наших инжењера. Имамо велики број компанија које су глобални ”шампиони” у областима у којима послују. Оне извозе производе из Србије у цео свет и тиме стварају додатну вредност за нашу економију и друштво”, додао је Поповић.

Мартин Керн, директор Европског института за иновације и технологије, рекао је да Србија и земље региона имају велики потенцијал у области иновација и могу много тога да понуде.
Ситуација би, према његовим речима, била још боља када би постојала ближа сарадња између земаља региона по питању иновација и иновационог предузетништва.
„Постоји огроман потенцијал, али не ради се довољно на његовом коришћењу, посебно у домену науке и истраживања“, навео је Керн и додао да су све земље региона у претходном периду на том пољу спроводиле реформе које су дале добре резултате.

Међу најважнијим темама из области технолошких иновација биле су државне дигиталне агенде, четврта индустријска револуција (Индустрија 4.0), технологије будућности – вештачка интелигенција, роботика, виртуелна реалност, блокчејн, биг дејта, паметни градови, сарадња корпорација и стартап компанија и друге.

Европска комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габријел рекла је да је уверена да је будућност земаља региона дигитална и додала: „Данас морамо направити избор: или ћемо да искористимо могућности које нам дигитализација нуди, или ћемо стајати у месту и гледати како воз пролази. Верујем да је овај избор лак. Морамо реаговати заједно.“

Габријел је нагласила да су управо то амбиције Дигиталне агенде за Западни Балкан, те да је кључно осигурати грађанима региона да у потпуности искористе све предности дигиталне трансформације.

На конференцији су учествовали и Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта Владе Босне и Херцеговине, Ален Шеранић, министар науке и технологије Владе Републике Српске, Артур Бобовнички, директор Словачке иновационе и енергетске агенције, Јован Деспотовски, директор Фонда за иновације Македоније, као и бројни представници институција и компанија у Србији.