Министар Поповић у Тел Авиву: Заједно за стварање сигурног сајбер амбијента

25. јуна 2019.

by / 0 Comments / 59 View / 25. јуна 2019.

„Појединачно деловање земаља нема велики значај у области сајбер безбедности. Морамо да радимо заједно како бисмо се супротставили сајбер криминалу, који је један од највећих изазова данашњице за Владе и економије свих држава“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је, на отварању конференције „Форум Сајбер лидера“ на Универзитету у Тел Авиву, указао на важност глобалне сарадње и заједничког супротстављања сајбер криминалу.

„Србија је спремна да понуди своје технолошке ресурсе и знање за партнерство које ће водити стварању сигурног сајбер амбијента како за бизнисе, посебно у области дигиталне економије којима је то примарни простор, тако и за државе и обичне грађане“, рекао је Поповић.

Он је навео да је прошле године штета од сајбер криминала у свету процењена на више од хиљаду милијарди долара. „То говори довољно колико је ово питање важно за привреду, али и за друге сфере друштва које могу да се нађу на мети сајбер напада“, рекао је министар.

Он је додао да Србија свакодневно ојачава своје капацитете у области сајбер безбедности, кроз набавку нових технологија, али и стварање стручњака у овој области. „Наше државно руководство разуме значај сајбер безбедности, а тај значај све више разуме и српска привреда која у све већој мери интегрише ову област у своје свакодневно пословање“, нагласио је Поповић.

Поповић је, између осталог, рекао и да је сајбер безбедност питање етике и заштите права на приватност, као једног од основних људских права.

Округли сто „Форум сајбер лидера“ организован је у оквиру „Сајбер недеље“ која ће током следећа два дана бити одржана у Тел Авиву. Форум окупља глобалне лидере у области сајбер безбедности који расправљају о алтернативним перспективама у вези са националним приступима сајбер сигурности.

Овогодишњи Форум сајбер лидера бави се дилемама у вези са потребом да се развију алати и методологије за узајамну употребу у решавању хитних националних сајбер питања, као што су сарадња између држава, коришћење националних средстава за обезбеђивање одрживијег међународног сајбер простора, као и динамику сарадње између владе и приватног сектора у овој области.

Догађају се присуствује искључиво по позиву, а поред министра Поповића, на Форуму учествују и Идо Моед, директор израелског државног тела за сајбер безбедност, Клеменс Мослингер, директор Сектора сајбер безбедности Федералне владе Аустрије, Роберт Страјер, заменик помоћника секретара за сајбер безбедност у Бироу за економске односе Стејт дипартмента, Хенри Лердер, шеф Сектора технологија и дигиталних подстака у Влади Француске, Лим Сун Циа, директор Агенције за сајбер безбедност Сингапура, генерал Бен Израел, творац израелске сајбер политике којом је ова држава постала светски лидер у овој области и други.