Министар Поповић у интервјуу за „Ало“: Док имамо подршку Русије, Косово ће бити српско

20. јануара 2019.

by / 0 Comments / 291 View / 20. јануара 2019.

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, након посете руског председника Владимира Путина Србији, сумирао је своје утиске за „Ало!“ и открио какве ће тачно грађани имати користи од бројних споразума који су том приликом потписани с Русијом, а он их је потписао чак седам.

Велики број споразума је потписан са Русијом, ви сте их потписали чак седам, а грађане највише занима какве ће они користи имати од тога?

Споразуми имају огроман значај за Србију. Споразум који сам потписао са „Росатомом“ о коришћењу нуклеарне енергије у мирне сврхе, отвара ново и значајно поље сарадње која ће у великој мери утицати на будућност Србије. „Мирни атом“ се данас користи у медицини, пољопривреди, индустрији… Такође, потписао сам споразум са руским „Роскосмосом“ о коришћењу руских сателита за потребе српске пољопривреде, телекомуникација, безбедности; са Министарством веза Русије, које је лидер у дигитализацији руске државне управе; с руским иновационим кампусом и Универзитетом Сколково, који је један од најважнијих руских центара за развој младих инжењера и стартапова; са руском државном корпорацијом „Росети“ о развоју иновација у електроенергетици; као и споразум са руском Агенцијом за стратешке иницијативе, Руским венчурним фондом и компанијом „ВЕБ иновације“. Овај последњи споразум поставља основ за формирање првог заједничког српско-руског венчурног фонда за развој иновација.

Председник Русије је изјавио да очекује да се до краја године потпише споразум Србије и Евроазијске уније. Шта би то конкретно значило?

Потписивањем споразума са Евроазијском економском унијом, Србија и наши привредници добијају могућност приступа на велико тржиште од преко 200 милиона становника, без царина. Иако смо до сада имали потписане уговоре о слободној трговини с појединим државама чланицама ЕЕУ, попут Русије, Белорусије и Казахстана, сада ћемо у оквиру уједначених прописа и стандарда, имати приступ још ширем тржишту, где можемо да извозимо српске производе и развијамо сарадњу у области иновација и дигиталне економије. Овај споразум има огроман значај за српску привреду.

Вама није био први пут да видите Путина и да разговарате с њим, како бисте ви њега описали, какав утисак оставља на саговорнике када се угасе камере?

Путина одликују све особине великих државника и лидера. Он је самоуверен, одлучан, обраћа се јасно и прецизно, а у личном контакту је непосредан и не устручава се да поставља питања када га нешто интересује. Он је човек који стално учи и надограђује своје знање, а то је одлика највећих интелектуалаца и визионара. То показује и његова визија о дигитализацији Русије и разумевање значаја дигитализације за будућност целог света. Председник Путин лично у Русији предводи све најважније процесе повезане с дигитализацијом руске државе и индустрије.

Да ли се Путину допао поклон који је добио од српског председника, мислимо на шарпланинца Пашу?

Према реакцији председника Путина, када му је председник Вучић показао шарпланинца Пашу, јасно је да га је поклон дирнуо и да му се веома допао. Избор расе пса који је дарован руском председнику има дубок симболични значај који су сви добро разумели.

Да ли сте очекивали онако негативне натписе у западним медијима поводом доласка Путина у Београд? И да ли нас пријатељство с Русијом може коштати чланства у ЕУ?

Србија треба да следи само свој интерес, а наш интерес је да развијамо најбољу политичку и економску сарадњу с пријатељском Русијом. Што се тиче ЕУ, ми сада и не знамо шта ће се догађати у тој организацији после избора у мају ове године, тако да ми треба да радимо оно што смо радили и до сада – да усвајамо најбоље европске стандарде да бисмо уредили своју државу и своје друштво као најразвијеније државе Европе. Уколико у ЕУ поставе као услов за даљи наставак интеграција да признамо лажну државу Косово или да уведемо санкције Русији, дубоко сам убеђен да ће српски народ такву уцену одбацити.

Колико је заиста значајна подршка коју смо добили од Путина кад је реч о КиМ?

Исказана је недвосмислена подршка председника Путина Србији по питању Косова. Док имамо Русију уз себе, Косово ће увек бити саставни и неотуђиви део Србије. Посебно је важно што је председник Путин истакао неопходност потпуне примене Резолуције 1244, која подразумева и повратак наших полицијских и војних снага на Косово. У ситуацији огромног притиска на Србију да се сагласи с такозваном независношћу лажне државе Косово, непроцењив је значај и тежина јасног става председника Путина да се сваки компромис око питања Косова мора тражити у оквиру Резолуције 1244. Дакле, за Русију је цело Косово Србија и ту нема дилеме.

Да ли сте били изненађени када се на дочеку руског председника испред Храма Светог Саве појавило преко 100.000 људи?

Посета двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина Храму Светог Саве, чија се унутрашњост уређује уз велику помоћ Русије, на најбољи и најдубљи начин показала је снажну повезаност две државе, две Цркве и два народа. Долазак огромног броја грађана да поздрави председника Путина испред Храма показује колико српски народ цени оно што су Русија и председник Путин урадили за Србију и цели наш народ. Да није било Путина, српски народ био би проглашен за геноцидан, Косово би било члан Унеска и Интерпола, Резолуција 1244 више не би постојала, а питање је и како би Република Српска издржала све насртаје на своју стабилност и суверенитет. Српски народ ће бити вечно захвалан председнику Путину на подршци коју нам пружа у тренуцима када су угрожени наши кључни национални интереси.

У склопу посете председника Путина Србији одржан је први дигитални дијалог Србије и Русије. Шта то значи за нас?

Србија жели да развија најбољу сарадњу с Русијом у области иновација и дигиталне економије. То је визија председника Путина и председника Вучића. Желимо да у Русију не извозимо више само јабуке и шљиве, већ да извозимо оно у чему је Србија најјача, а то је наше инжењерско знање. То је био први дигитални дијалог Србије и Русије, а он ће се одржавати најмање два пута годишње, наизменично у Србији и Русији. Иновације су будућност односа Србије и Русије. Оне доносе нова паметна радна места, раст извоза и БДП-а, те стварање нове вредности за две државе.

Beograd, 17. januara 2019. – Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsednici Srbije Aleksandar Vucic i ruski Vladimir Putin, svecano je razmenjeno vise od dvadeset potpisanih sporazuma, memoranduma, ugovora, protokola o buducoj saradnji dve zemlje. Predsednistvo Srbije/ bk