Министар Поповић у „Добро јутро Србијо“: Градимо најсавременији индустријски парк у овом делу Европе

19. октобра 2017.

by / 0 Comments / 126 View / 19. октобра 2017.

Индустријски парк који ће да се гради у Борчи биће најсавременији у овом делу Европе. Простираће се на 320 хектара и градити у три фазе. Ако успемо да у овој години завршимо све комерцијалне уговоре са кинеском страном, очекујемо да градња почне следеће године“, изјавио је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, гостујући на Јутарњем програму: Добро јутро Србијо, телевизије „Хепи“.

Он је нагласио да је овде пре свега реч о најсавременијим технолошким и индустријским погонима које би користиле кинеске, а и велике светске фирме које увек иду заједно са кинеским гигантима, као и да је већ преко 40 највећих кинеских фирми потписало уговор са кинеском страном са жељом да буду учесници овог индустријског парка.

„Током боравка у Кини, посетио сам најмодернији индустријски парк у граду Суџоу. Једна апсолутно високо-технолочка и научна база за производњу најсавременије опреме и производа, где се обим прозиводње мери са неколико стотина милијарди евра годишње. Данас не постоји практично ни једна велика светска компанија која нема своју производњу и научно истраживачки рад у овом индустријском парку“, рекао је Поповић.

Поповић је рекао да Србија и Кина имају одличне односе, као никада до сада и да те односе Србија треба да искористи.

„У Кини имају обичај да кажу да наше две земље имају „челично пријатељство“, што је за њих највећи облик пријатељства који они имају са неком земљом. Те односе заиста треба да искористимо. Политика Кине која се прокламује кроз пројекат „Појас и пут“ и где је Србија део тог пута, подразумева инвестиције Кине у културу, индустрију, инфраструктуру, технологију, иновације и то је нешто што Србији може много да донесе, а посебно на овом пројекту индустријског парка где заиста можемо да постанемо индустријско технолошки лидер у овом делу Европе“, закључује Поповић.