Министар Поповић са српским златним и сребрним математичарима и информатичарима

10. септембра 2018.

by / 0 Comments / 38 View / 10. септембра 2018.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, примио је данас ученике београдске Математичке гимназије и новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“ који су освојили златне и сребрне медаље на олимпијадама из математике и информатике.

Том приликом, министар Поповић је истакао да је покретачка снага свих технологија будућности, као што су вештачка интелигенција, „блокчејн“ (blockchain), „биг дејта“ (big data) и друге, управо математика. Он је охрабрио ђаке да се не ослањају само на таленат који неоспорно поседују, већ да раде много и марљиво, јер ће тек тако њихов таленат достићи свој пун потенцијал.

Поповић је изразио задовољство због врхунског теоријског знања које ови ђаци добијају у својим школама, али је указао да је прави изазов како то знање може да буде примењено у мењању нашег друштва и живота људи на боље. „Зато желимо да изградимо савремену иновациону инфраструктуру, и да направимо такав амбијент, да сваки млади талентовани ученик, сутра може да постане успешан предузетник“, рекао је Поповић.

Он је охрабрио ђаке да чак иако у потрази за знањем одлуче да студирају у иностранству, раде то како би се једног дана вратили у Србију као инвеститори, јер наша земља има све што је потребно да се овде лоцирају најкомплексније истраживачке и развојне активности. Поповић је навео и примере успешних стартап компанија на чијем челу се налазе млади из Србије, који су раније живели у иностранству, али су се вратили у Србију и одавде стварају решења за глобално тржиште.

Заједно са ученицима, састанку су присуствовали и директор Математичке гимназије, Срђан Огњановић, као и директор гимназије „Јован Јовановић Змај“, Радивоје Стојковић, који је уједно и председник Националног просветног савета.

На питање министра Поповића шта је по мишљењу ученика најважније за успехе који постижу, ђаци су истакли добру атмосферу и вршњачку коресподенцију која влада у школи и важна је за заједничко решавање проблема.

Директор Математичке гимназије рекао је да оваква деца треба да буду узор вршњацима и изразио наду да ће медији у будућности више промовисати успехе наших математичара, а не пролазне вредности које не мотивишу младе на рад и залагање.

Директор гимназије „Јован Јовановић Змај“ рекао је да ова школа тежи повећању фонда часова математике. Он је рекао да је спој традиционалног образовања и нових наставних метода у преношењу знања, најбољи модел за постизање добрих резултата.

Саговорници су се сложили да је потребно промовисати инжењерске науке јер се тако стварају иновације и додатна вредност у привреди, а да млади Срби свакодневно доказују да су једни од најбољих инжењера у свету.

Министар је на крају састанка изразио спремност да његов кабинет подржи учешће ђака на међународним надметањима у различитим областима, истакавши да је то изузетно важно за промоцију знања и инжењерског потенцијала Србије.