МИНИСТАР ПОПОВИЋ СА ДИРЕКТОРОМ КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ ЦРБЦ: ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ИНДУСТРИЈСКОГ ПАРКА У БЕОГРАДУ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

9. марта 2019.

by / 0 Comments / 28 View / 9. марта 2019.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се са председником кинеске државне компаније „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“ (CRBC), Ду Фејем, и том приликом оценио да се припреме за пројекат изградње Српско-кинеског индустријског парка у Београду налазе у завршној фази.

Министар Поповић је указао да се у овом тренутку воде интензивни преговори са кинеском страном о оснивању заједничке компаније која ће управљати овим пројектом, као и о усаглашавању Уговора о развоју и бизнис плана. Он је изразио очекивање да ће све припремне радње које спроводе српска и кинеска страна бити окончане веома брзо у складу са роковима који су дефинисани у раније потписаном уговору две стране.

Поповић је истакао да је Република Србија задовољна што се овај пројекат реализује заједно са кинеским партнерима, који, према његовим речима, имају огромно знање и искуство када је у питању изградња и управљање индустријским парковима. Министар је указао да ће изградња овог парка, у којем ће радити преко хиљаду компанија, и где ће бити отворено близу десет хиљада нових радних места, пружити додатни подстицај даљем иновационом и технолошком развоју Републике Србије.

Председник кинеске компаније ЦРБЦ, Ду Феј, изразио је задовољство динамиком преговора и припреме докумената чије усвајање претходи отпочињању пројекта изградње Индустријског парка у Београду. Он је навео да је између српских и кинеских партнера изграђен висок ниво поверења које даје гаранције да ће реализација овог пројекта бити успешна. Председник Ду је изразио очекивање да ће ускоро у Пекингу потписати документе о изградњи Индустријског парка заједно са министром Поповићем.

Министар Поповић и председник Ду изразили су захвалност председницима Србије и Кине, Александру Вучићу и Си Ђипингу, на подршци у реализацији овог пројекта и њиховој визији да Србија буде један од најзначајнијих партнера Кине у развоју јединственог иновационог простора на „путу свиле“.