Министар Поповић испратио српске студенте на обуку у кинески Хуавеи

14. новембра 2017.

by / 0 Comments / 179 View / 14. новембра 2017.

„Изузетно сам задовољан што ће наши студенти имати прилику да се на непосредан начин упознају са иновацијама и новим технологијама које развијају стручњаци Хуавеиа у Кини. То је јединствена прилика да стекну драгоцено интернационално искуство у компанији која запошљава 180.000 људи и послује у преко 150 земаља света“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је данас примио десет студената са техничких факултета из Београда и Новог Сада, а међу њима и једног ученика из Београда, који ће следеће недеље отпутовати у посету Кини у оквиру програма „Seeds for the future“ који спроводи кинеска компанија Хуавеи.

Том приликом Поповић је објаснио да програм обуке укључује тренинге у подручју најнапреднијих технологија за телекомуникације, ИТ, Клауд, 5Г, као и „интернет ствари“, „паметних мрежа“ и „паметних градова „. „Реч је о дигиталним технологијама које унапређују ефикасност индустрије и олакшавају живот људи широм планете. То више није будућност, то је садашњост у којој живимо. Ако желимо да развијамо економију засновану на иновацијама, морамо стално да учимо и унапређујемо наша знања „, рекао је Поповић.

Он је истакао да ће после теоријског дела у учионицама, српски студенти, заједно са експертима из Хуавеија, радити у истраживачком и развојном центру ове компаније на конкретним задацима. „Програм укључује и практичан рад на конкретним технолошким решењима, а након тога сви студенти полажу завршни тест“, објаснио је министар.

Он је истакао да ће Влада Републике Србије наставити да улаже значајна средства у развој иновација, иновационог предузетништва и иновационе инфраструктуре. „Следеће године Влада Србије издвојиће још већа средства за развој иновационог предузетништва младих, а уз то очекујемо завршетак изградње иновационог и научно-технолошког парка у Новом Саду, а 2019. године и завршетак научно-технолошког парка у Нишу „, рекао је Поповић.

Заменик генералног директора компаније Хуавеи за регион Балкана, Ли Менгкун, захвалио се министру Поповићу на пријему и
истакао да су српски студенти по квалитету увек при врху студентских делегација из 150 земаља света које учествују у програму „Seeds for the future“ компаније Хуавеи.

„Млади инжењери из Србије су једни од најбољих који учествују у нашем програму и ми смо задовољни што имамо прилику да са њима размењујемо наша знања и искуства. Уверен сам да ће ови млади људи по повратку из Кине још више допринети томе да Србија постане центар за иновације и информационе технологије у региону“, рекао је Ли.

Међу младима који ће боравити у двонедељној посети Кини налази се седам студената Електротехничког факултета из Београда, по један студент са Факултета техничких наука из Новог Сада и ИТ Академије из Београда, као и један ученик Треће београдске гимназије.