Министар Ненад Поповић за Ало: Путин чува интересе Срба

19. новембра 2017.

by / 0 Comments / 225 View / 19. новембра 2017.

Интервју Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој

Званично, према ономе што сте пријавили у имовинској карти, ви сте најбогатији министар у Влади Србије. Да ли сте ви и заиста најбогатији политичар у Србији, или има неких који имају и више од вас, али не и у званичним папирима?

Никада не гледам у туђи џеп. Није најважније колико неко има имовине, него да ли је ту имовину као државни функционер пријавио надлежним институцијама. Ја сам сву своју имовину уредно и по закону пријавио Агенцији за борбу против корупције. Све што сам стекао, стекао сам много пре него што сам постао министар.

Кад већ поменух реч „папири“ ових дана сте осванули у такозваним „рајским папирима“. Тврди се да сте утајили порезе пребацивши фирме на нека рајска острва?

Све тврдње које је КРИК изнео против мене су лажне. Немам компаније у офшор зонама које се помињу у “рајским папирима”. Све моје компаније регистроване су у Русији и Европи. То је био политички напад на мене као министра јер се залажем за најбоље односе са Русијом. Тужио сам КРИК а сав новац од пресуде поклонићу деци без родитеља.

Знам да се то не пита, али – сећате ли се како сте зарадили први милион?

Немам шта да кријем. Први миллион зарадио сам ‘95. године у Русији. Имао сам 29 година. После веома успешне године у компанији где сам био партнер, добио сам део дивиденди. Отишао сам у Русију ’92, одмах после завршеног Машинског факултета у Београду. У џепу сам имао позајмљених 300 долара. Брзо сам се запослио. Радио сам од јутра до мрака. Неколико година после тога покренуо сам сопствени посао.

Ви сте посебно тражили да се истражи порекло имовине Вука Јеремића, и то одакле му стан од миллион евра у центру Београда и ко је финансирао његову кампању са седам милиона евра. Шта знате о његовој јавној и тајној имовини?

Вук Јеремић је први тражио да се испита порекло моје имовине. Потпуно сам сагласан. Позивам надлежне институције да испитају порекло моје имовине, али нека се испита и порекло имовине Вука Јеремића и начин на који финансира странку.

Зашто сте баш ви на мети КРИК-а? Има ли то можда везе са вашим отвореним проруским ставом?

Мој став је увек само српски! Друга је ствар што се интереси и братске везе Србије и Русије поклапају. Што чешће на то подсећам, чешће стижу напади на мене. Такође и на читаво државно руководство. Када би се влада и председник Вучић одрекли војне неутралност, признали Косово, и увели санкције Русији, сви ти напади би моментално престали.

Пре полагања министарске заклетве, помолили сте се Богу, али у руској цркви у Београду. Мало је познато да сте ви један од великих донатора те цркве која се налази на Ташмајдану.

Одлазим често у цркву. Присуство на литургијама духовно ме испуњава. Вера заузима веома важно место у мом животу.

Е сад, некако се намеће питање, да ли сте оданији Русији или Србији?

Одан сам искључиво својој отаџбини Србији. Али не устручавам се да кажем да Србија нема ближег пријатеља од Русије.

Колико се у тренутном глобалном односу снага поклапају интереси Србије и Русије?

Интереси Србије и Русије су се увек поклапали кроз историју. Тако је и данас, тако ће бити заувек.. Русија је блокирала улазак лажне државе Косово у Унеско. Русија је спречила да у УН буде донета декларација која би читаву српску нацију означила као геноцидну. Оно што је најважнији национални интерес Србије, а то је очување Косова и Републике Српске, одлучно брани Владимир Путин. И то чини без икаквих условљавања.

http://www.alo.rs/MarkoDjokovic

Кад смо код Русије, стално слушамо како је Русија отворена за привредну сарадњу са Србијом, али чињеница је да нема много руских улагања у Србији, ако не рачунамо НИС и Сбербанку?

Руске инвестиције у Србији су веће од четири милијарде евра. Имамо огроман потенцијал за сарадњу, посебно у области иновација и дигиталне економије. Недавно сам разговарао са руским министром Никифоровим о доласку руских иновационихкомпанија у Србију. Руске иновационе и високотехнолошке компаније заинтересоване су да заједно са нашим компанијама наступају на тржишту ЕУ.

С друге стране чини се да ни српски привредници не користе отворена врата за изоз у Русију. А нажалост, често нам враћају оно што извеземо јер покушавамо да им увалимо банане и мандарине као српски производ. Недавно само имали случај и са јабукама и крушкама које су само реекспортоване из ЕУ, па су враћене у Србију…

Многи желе да злоупотребе наш положај једине земље у Европи која није увела санкције Русији. Руси показују велику толеранцију према Србији, иако знају да многи производи који стижу из Србије у Русију не потичу из наше земље. Често се откривају случајеви шверца, али Русија неће због неколико шверцера да кажњава читаву земљу.

Какав је ваш став о дипломатском имунитету за руски центар у Нишу? И да ли нам је потребно још руских база у Србији?

Припадници овог центра су пријатељи Србије који су ризиковали животе спасавајући наше људе током поплава и пожара. Њихова улога је искључиво хуманитарна. Многи људи не знају да су припадници овог центра очистили од мина четири милиона квадратних метара и деминирали 1.500 бомби заосталих из НАТО агресије. Нелогично је да војници НАТО, који су посејали те бомбе по Србији, имају дипломатски статус, а да руски хуманитарци који Србију чисте од тих бомби, тај статус немају.

Међу првима сте реаговали на отворену провокацију Бакира Изетбеговића, који је најавио признање Косова?

Изјаву Изетбеговића треба схватити озбиљно. Она није дошла случајно у тренутку када се на Србију врше притисци да се одрекнемо нашег суверенитета на Косову. Док Србија води политику мира и сарадње у региону, наши поједини суседи као да желе нове кризе и заоштравање односа. Србија жели да води политику мира, али ћемо сваки пут адекватно одговорити онима који покушају да угрозе наше интересе.

Подржавете ли оне који траже референдум о независности Републике Српске?

Ако се и даље настави са кршењем Дејтонског споразума, одузимањем надлежности Републике Српске и угрожавањем права Срба у БиХ, онда треба трезвено и рационално размишљати о свим могућностима. О томе ће свакако одлуку донети грађани Републике Српске.

Водите „министарство будућности“. Утисак је да Србија има веома талентоване младе људе, али никако да зауставимо њихов одлив у иностранство. Шта можете учинити да их задржите у земљи?

Започели смо изградњу великих иновационих и научно-технолошких паркова у Новом Саду и Нишу. Почињемо да градимо и мање иновационе стартап центре у градовима широм Србије. У следеће три године реализоваћемо уговоре за развој иновационе инфраструктуре вредне преко 50 милиона евра. У буџету за 2018. издвојићемо много већа средства за развој иновација и иновационог предузетништва младих.

Како оцењујете садашња издвајања државе за иновације?

Желимо да имамо економију засновану на иновацијама и знању. То је будућност Србије и наших младих. За то су нам потребна већа издвајања за иновације. Израел годишње за иновације издваја 500 милиона евра, док Пољска издваја 800 милиона евра.

Мислите ли да, поред државе, и бизнисмени и компаније треба да подрже развој науке у Србији, јер они ту имају директан интерес?

У овом тренутку наука се скоро потпуно финансира од стране државе, што је пракса супротна оној која постоји у развијеним земљама у свету. У развијеним земљама наука се финансира 70 одсто из привреде.. Наука мора да буде релевантна и примењива у привреди, да буде окренута ка економији и потребама људи, а не само ка библиотеци.

http://www.alo.rs/MarkoDjokovic


Били сте активни у Партизану, али сте се повукли због „моралне одговорности“ за неуспехе клуба. Планирате ли да се враћате у спорт?

Највећи успех који сам постигао у Партизану је повратак навијача на стадион, после годину дана празних трибина и бојкотовања утакмица. Такође, довели смо за тренера Мирослава Ђукића који је поставио темеље будућих спортских успеха Партизана.

И како оцењујете тренутну игру Партизана, првенствено на европској сцени?

Радујем се мечу са Јанг Бојсима у Београду. Мислим да можемо да победимо и да тиме осигурамо пролазак у следећу фазу такмичења. То би био велики успех за Партизан, Београд и Србију.

Живите веома стресан живот. Како се релаксирате?

Трудим се да се што више бавим спортом. Углавном то радим рано ујутру. То ми даје времена да размишљам и да се концентришем на обавезе које ме чекају тог дана.

Кад сте се последњи пут од срца насмејали и чему?

Пре неколико дана када ми је у посету дошао друг из детињства који живи у Сарајеву. Причао ми је најновије вицеве из Сарајева. Смејао сам се до суза.

Шта сматрате својим највећим успехом?

Своју децу. Предвиђам да ће бити боља од мене, што је највећа жеља сваког родитеља.

Шта највећим промашајем?

Свако од нас греши, али када погрешим, не дозвољавам да ме то обесхрабри, већ гледам напред. Томе учим и младе предузетнике, да се стално боре и никада не посустају. Труд и упорност се увек исплате.

А шта највећим разочарењем?

Неке људе.

Шта памтите из детињства и никад нећете заборавити?

Фудбал и баскет који сам играо са друштвом из школе и из краја.

Извор: АЛО
Фото: http://www.alo.rs/MarkoDjokovic