Марјановић: Споразум СНП и ЈР отвара врата за свеукупну сарадњу Крима и Војводине

18. марта 2017.

by / 0 Comments / 154 View / 18. марта 2017.

Покрајински одбор Српске народне партије за Војводину и кримско регионално одељење партије Јединствена Русија, потписали су на Криму споразум о сарадњи.

Како је нагласио Велимир Марјановић, председник Покрајнског одбора СНП „овај споразум не означава само наставак и конкретизацију досадашње партнерске сарадње Јединствене Русије и Српске народне партије, већ представља и значајан догађај за почетак перспективне политичке и економске сарадње руског Крима са српском Војводином“.

– Споразум који је у име Јединствене Русије са нама потписао Владимир Андрејевич Константинов, секретар кримског регионалног одељења Јединствене Русије који је и председник Скупштине Крима, предвиђа сарадњу два регионална дела братских партија у области размене информација и политичких ставова значајних за две регије, размену организационих искустава, учешћа у раду органа својих држава и посебно сарадњу на пољу омладинске политике, спорта, науке и културе – прецизирао је Марјановић.

Он је додао да „с обзиром да је на регионалним изборима Јединствена Русија добила једнодушну подршку народа и мандат управљања Скупштином и Владом Крима, овај споразум отвара врата за свеукупну сарадњу Крима и Војводине, посебно економску, и то у области пољопривреде и прехрамбене производње, туризма, трговине  и грађевине“.

– Основи за сарадњу две врло сличне регије по историји, површини, броју и вишенационалном саставу становника су многоструки, али најзначајни ресурс је тај што је Крим уз два милиона становника прошле године посетило скоро шест милиона туриста а тај број је од остваривања сна о повратку Крима матици Русији све већи и већи. Уз то на Криму се планирају и већ раде огромни инфраструктурни пројекти (Керчински мост, гасоводи, аутопутеви, железничке пруге, аеродроми, хотели) те су могућности за српске а посебно привреднике из Војводине огромне- објаснио је председник Покрајинског одбора СНП за Војводину.

Марјановић је поручио да  „потписани споразум, узимајући у обзир и чињеницу да за Крим као део Русије важи споразум о слободној трговини и да српски производи сада и на том тржишту имају бесцарински статус, представља мост будуће сарадње не само у интересу Српске народне партије и Јединствене Русије већ пре свега народа и привредника Војводине и Крима, Србије и Русије“.

– Неискоришћавање овакве могућности добијене захваљујући братству два народа, доследним политичким ставовима Српске народне партије и залагањем и угледом председника Ненада Поповића у Русији,  за наше државне и покрајинске органе, институције и привреднике би представљало губитак ванредне шансе у условима када је сваки економски напредак прави подвиг и најважнија потреба народа. Зато позивамо пре свега државне и покрајинске органе Србије да ову могућност искористе формирањем државних институција за развој сарадње Србије и Русије – закључио је Марјановић.