Марјановић: Хитно извршити контролу пословања Агрокора у Србији

31. марта 2017.

by / 0 Comments / 273 View / 31. марта 2017.

Изјава Велимира Марјановића, председника Покрајинског одбора СНП у Војводини и председника Ресорног одбора за безбедност Српске народне партије (СНП)

У циљу заштите привреде и економских интереса државе Србије, а пре свега произвођача, добављача и радника који у нашој држави раде у систему хрватског Агорокора, Српска народна партија захтева да надлежни државни органи, МУП, Пореска полиција и Управа за прање новца хитно изврше контролу пословања Агрокора у Србији.

Обзиром да је од стране руских поверилаца у Агрокору утврђено да је овај пословни систем приказивао нетачне пословне извештаје о пословању и задужености, као и да су из српских делова овог система посебно током 2016. године у Хрватску извлачене велике количине новца претходно претвореног у девизе, што за последицу може имати оштећење свих поверилаца као и тих предузећа, потребно је утврдити да ли у таквом несумњиво спорном пословању има елемената кривичних дела одговорних лица и других финансијских прекршаја.

Хитна реакција државних органа је нужна пре свега у циљу спречавања настанка негативних последица по домаће добављаче и произвођаче као и њихове раднике и обезбеђивања њихових потраживања кроз блокирање имовине Агрокора у Србији.

Водећи рачуна о економској безбедности наше земље и грађана Србије, деловањем државних органа  српска привреда и држава морају се обезбедити од финансијских губитака јер би у противном даљом ескалацијом кризе у Агрокору могло доћи до озбиљних поремећаја, губитака и штете за велики број предузећа, њихове раднике и буџет Републике Србије.

Неодговорно би било препустити догађаје стихији и деловању економских механизама јер би они и у најмање лошем расплету довели до промене власништва над деловима система а сви наши произвођачи и њихови радници са необезбеђеним потраживањима би били доведени до ивице пропасти што би могло да угрози цео српски економски систем.

Дужност државе је да у оваквим ситуацијама интервенише и испуни своју основну улогу и својом снагом и механизмима заштити себе и своје грађане од свих, па и економских безбедносних опасности.