Компјутером против шумских пожара

14. маја 2019.

by / 0 Comments / 20 View / 14. маја 2019.

Према штетама и последицама које изазивају, као и површинама шума које се сваке године униште, шумски пожари представљају светски проблем и захтевају ангажовање свих институција и субјеката друштва на спречавању њихове појаве и гашењу. Године са највећом изгорелом површином у Републици Србији су 2001, 2007 и 2012. У овом периоду изгорело је 37565 хектара или 39.08% од укупно изгореле површине у периоду 1955-2015. Године.

Рано откривање појаве шумских пожара може да спречи пре свега људске жртве, а после тога огромне материјалне и еколошке губитке. Система за рано детерминисање шумских пожара има више и могу да раде на различитим принципима али су свакако најзанимљивији и вероватно најефикаснији су онији који раде на систему аутоматских сензорских система.

FFSS (Forest-Fires Surveillance System) је успешно тестиран систем на бази сензора за заштиту шумског планинског појаса Јужне Кореје од пожара. Систем се састоји од мреже бежичних сензора, мрежних пролаза, програма за обраду прикупљених података и компјутерске  апликације. Сензорски чворови су опремљени сензорима за мерење температуре, влажности ваздуха и дима.

Принцип рада система  одвија се на следећи начин: Прикупљени подаци о повишеној температури и присуству дима у ваздуху се са сензорских чворова концентришу и шаљу преко “одводног чвора“  ка мрежном пролазу који је повезан са интернетом. Подаци се даље прослеђују ка базној станици де се   прорачунава “ниво ризика од појаве шумског пожара“, а који је дефинисан од стране овлашћене Институције за шумарство. На основу таквих података у рекордно кратком року се могу алармирати ватроасне и остале протипожарне службе да делују и спрече појаву или ширење пожара.

Аутор текста: Владислав Васиљевић,
MSC.дипл. инж. , председник Ресорного одбора за Заштиту животне средине СНП