Калабић за ТВ Н1: Срби немају ништа против стварања хрватског ентитета у БиХ, уколико то не угрожава Српску

4. фебруара 2017.

by / 0 Comments / 78 View / 4. фебруара 2017.

Како год се хрватска и бошњачка страна договориле око могућег стварања трећег, хрватског ентитета у Босни и Херцеговини, српска страна не би имала никакве примедбе осим у случају да се задире у територијални интегритет Републике Српске, изјавио је Радован Калабић, члан Председништва Српске народне партије, историограф и публициста.

Гостујући је у емисији ТВ Н1 „Црвена линија“ чија је тема била иницијатива хрватских посланика у Европском парламенту за федерализацију БиХ, Калабић је нагласио да је тај захтев у сваком случају легитиман.

-Ова иницијатива има више значења а једно је својеврсно исказивање незадовољства хрватског политичког фактора својим статусом како у Федерацији тако и у Босни и Херцеговини. То су легитимни захтеви и без обзира како буде текао ток расправе и њен исход, Република Српска стоји на становишту да две стране, бошњачка и хрватска, треба мирним путем да се договоре – рекао је Калабић.

Он је поручио да се сада много јасније види да нису Српска и њен председник Додик, како се то обично лажно представља, једини проблем у Босни и Херцеговини.

– Јер да су једини проблем, он би лако био решен. Али како видимо Босна је као државна творевина бременита проблемима и незадовољствима. Стичем утисак да најмање незадовољстава изражава ова трећа страна коју персонификује Бакир Изетбеговић. Она је стално у процесу претњи и притисака и то највише према српској страни. Како год се договорили у миру око питања федерализације, Република Српска треба да затражи повраћај 83 отете јој надлежности по Дејтонском споразуму – закључио је Калабић.