Калабић у Инзбруку: СПЦ је одувек била главни чувар српског духовног, културног и националног идентитета

19. маја 2017.

by / 0 Comments / 41 View / 19. маја 2017.

„За време Светог Симеона и Светог Саве постављени су темељи српске аутокефалне цркве. Српска православна црква (СПЦ) остала је до данашњих дана главни чувар српског духовног, културног и националног идентитета, иако је кроз векове често била нападана“, изјавио је Радован Калабић, члан председништва Српске народне партије, историограф и публициста.

Он је у Инзбруку у Аустрији на предавању „Мисија Православне цркве у свету – јуче, данас, сутра“ у организацији Српске православне црквене општине Инзбрук и Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, нагласио да су „српске цркве ницале свуда где су се Срби настањивали по Европи и свету и да су увек биле уточиште за све Србе, без обзира да ли су то били економски емигранти, политички исељеници или други“.

Калабић је говорио о односима између српске и руске православне цркве, о улози Михајла Пупина у подршци српској цркви у Америци, о расколу у СПЦ и другим интересантним чињеницама из историје СПЦ, завршивши речима „… Свети Сава нам је оставио државни програм у три тачке – слободна држава, слободна црква и слободна српска култура. Уколико остајемо на његовим стопама, нема разлога за велику забринутост ни у српском народу, ни у Српској православној цркви.“

Предавање је одржано уз благослов Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја и Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, а уз Калабића који је почасни члан СПОЈИ, учествовали су и јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Храма Вазнесењске цркве у Београду и члан музичке групе Пирг, као и Небојша Мастиловић, аутор савремене српске духовне музике и члан групе Пирг.

Извор фотографија: СПОЈИ