Калабић: Србија да се врати на геополитички курс блиске сарадње са њеном вековном заштитницом – Русијом (ВИДЕО)

13. марта 2017.

by / 0 Comments / 157 View / 13. марта 2017.

Срби су своју државу изгубили 1919. године у Версају и то по једној наметнутој геополитичкој формули која важи и дан данас: Запад, а посебно Велика Британија нас посматра као најопаснији рукавац руске политике у југоисточној Европи. Наш народ дакле има несрећу да историју, уместо из уџбеника и од својих предака, учи на сопственој кожи, поручио је Радован Калабић, члан Председништва Српске народне партије, књижевник и историограф.

Он је у Трстенику на промоцији његове две књиге „Грофовска времена“ и „Под прекорним прегледом историје“ које представљају геополотичке прилике Србије у 19. и 20. веку, објаснио да Енглези живе на посебном острву, да нису Европа, али да од када знају за себе имају један једини циљ – не дозволити никоме у Европи да се приближи Русији и толико ојача да би могао да управља тим континентом.

– Зато је њена политика према Србији данас иста као и за време Вожда Карађорђа чије су убиство Британци боље описали него српска историографија – објаснио је он.

Калабић је подсећајући да у историји ништа није случајно, а нарочито не избор датума за важне геополитичке одлуке, нагласио да је 5. октобра 1880. године у Београд стигао ултиматум из Беча: Или ћете потписати са нама економски уговор у којем нам дајете највеће могуће последице без реципроцитета, или ћемо вам објавити трговински рат.

– Да упоредимо са данашњим временом, то вам је као Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом – навео је члан Председништва СНП.

Он је истакао да је златни период српске демократије било раздобље од 1903. до 1914. године када је Србија била у одличним односима са Француском и са Русијом.

– Британци чим виде да се неко приближава Русији одмах раде против интереса те земље. Тако су у то време и прекинули дипломатске односе са нашом земљом на три године. Србији баш зато треба да се врати на геополитички курс који подразумева блиску сарадњу са Русијом, вековном заштитницом српског народа. Пут ка бриселској Европској унији, на који нас Британија цинично наводи, јер га је сама напустила, није у интересу српског народа – закључио је Калабић.