Калабић на РТРС: Напади из Сарајева на Иву Андрића да нису тужни били би карикатурални (ВИДЕО)

18. маја 2017.

by / 0 Comments / 41 View / 18. маја 2017.

Напади на Иву Андрића који у последње време долазе из Сарајева представљају својеврстан покушај суђења српском нобеловцу. Премда је он толики духовни горостас да изгледа смешно ко су његови тужиоци. Андрић је само констатовао истину, научну истину у својој докторској тези коју је одбранио у Грацу 1924. године, а то је да је развој духовног живота у Босни након османског освајања представљао један од највећих удараца не само европској култури, него и словенским народима који су ту одувек живели, рекао је Радован Калабић, члан председништва Српске народне партије, историограф и публициста, гостујући у емисији „Лазански директно“ на Радио-телевизији Републике Српске.

Како је подсетио, Андрић је у дисертацији говорио да је Босна земља мржње и страха те да су погубне последице исламизације ове државе оставиле печат на словенском живљу.

„То очигледно смета људима који желе да изместе ту причу из књижевно-теоријске и научне апаратуре и да је прилагоде својој дневно-политичкој мотивацији. Напади из Сарајева да нису тужни, били би карикатурални“ сматра Калабић.

Говорећи о геополитичкој ситуацији у свету он је истакао да је Србија постала активна у спољној политици и један од најбитнијих фактора на Балкану јер је схватила да је свет мултиполаран.

„То се можда најбоље видело на недавном самиту у Пекингу. Која је још држава из региона била позвана осим Србије?“ упитао је Калабић.

Коментаришући почетак изградње гасовода Турски ток он је нагласио да је то један велики и важан геоекономски и геостратешки продор.

„То значи да више не важи директива некадашњег британског министра спољних послова, Дизраелија, да се Запад увек ослања само на Турке и Албанце. Турке су изгубили. Ердоган неће да угрози економију своје земље и односе са Русијом, ма колико неко на Западу то прижељкивао“, закључио је Калабић.