Калабић: Лужњак у Српској – прво место у Европи на коме је пружен отпор нацистичкој Немачкој

21. априла 2017.

by / 0 Comments / 47 View / 21. априла 2017.

Радован Калабић, члан председништва Српске народне партије, историограф и публициста, положио је венац на спомен плочу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Петрову на Лужњаку, месту где је 20. априла 1941. године ђенерал одбио да призна капитулацију тадашње југословенске војске.

Калабић је нагласио да је Лужањак, висораван на Озрену, прво место у Европи на коме је пружен отпор нацистичкој Немачкој.

Он је навео да је Михаиловић на том месту изговорио чувену реченицу да српски језик не познаје реч капитулација.

„Тако је и почео први устанак српског народа против Хитлера“, рекао је Калабић.

Он сматра да су у званичној историји прећутана многа поглавља.

„Ми, нажалост, тек из немачких извора сазнајемо да је први оружани сукоб био у добојском селу Шеварлије, када су Немци објавили смртовницу свог тенкисте који је погинуо у борби са брзим одредом на чијем челу је био Дража Михаиловић“, рекао је Калабић.

Он је подсетио да је Осми бомбардерски пук Краљевине Југославије први и једини у то време у Европи бомбардовао територију нацистичке Немачке, као чин одмазде за бомбардовање Београда, узлетевши са аеродрома Ровине код Бањалуке.

Спомен-плоча ђенералу Дражи Михаиловићу, односно Равногорском покрету, у знак сећања на 20. април 1941. године постављена је на Лужањку, висоравни на Озрену, 23. априла 2005. године, а улица у Петрову која води до спомен-плоче носи име ђенерала Драже.