Калабић: Дража Михаиловић је био вођа трећег српског устанка

7. августа 2017.

by / 0 Comments / 70 View / 7. августа 2017.

Из беседе Радована Калабића, члана председништва Српске народне партије, историографа и публицисте, испред спомен обележја јунацима Другог косовског корупса на Косову и Метохији.

Драга браћо и сестре,

Сабрали смо се данас на овом месту да као захвални потомци, одамо пошту свим палим припадницима Другог косовског корпуса под командом мајора Жике Марковића који су дали своје животе за одбрану српства и слободе, који су се борили за крст часни и слободу златну. То је била званично Југословенска војска у отаџбини, на чијем је челу стајао бесмртни ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић.

Док други народи имају само један историјски план, световни план, ми Срби имамо два плана историје. Други наш план историје је свештени план, и кроз тај план меримо улогу наших историјских личности. Ако меримо по овом првом плану, онда можемо да кажемо да су ђенерал Михаиловић  и његова војска први устаници у Европи, не на Балкану, него у Европи против Хитлера, нацизма и фашизма.

Колико је мени познато ми се нисмо случајно окупили на овом месту, на овом закутку слободне српске територије где су јединице Жике Марковића браниле српски род. Лажна историја поништила је фалсификовала и оклеветала ђенерала Михаиловића и његов покрет, али не само то. Оклеветала је цео српски слободарски, истинољубиви и правдољубиви народ. А када су му судили у престоном српском граду, нису судили вођи отпора, часном српском официру, светосавцу, родитељу и узорном породичном човеку, него светосавској Србији.

Да се разумемо, у данашње време глобализма тај духовни план историје не само да се не поштује и маргинализује већ се извргава руглу. Пошто ми нисмо незахвални потомци наших предака, ми ђенерала Михаиловића поштујемо као човека који је ишао Христовим стопама и стопама Светог Саве. И да је девет живота имао у Другом светском рату не би један могао да сачува колике су силе против њега удариле. Имао је против себе све силе овог света а на крају и савезничке силе које су га на превару киднаповале болесног од тифуса и предале његовом џелату у Београду као највећи ратни трофеј. Али како је говорио владика Николај Велимировић, његово име бива све светлије и сећање на њега бива све снажније. Он представља вођу трећег српског устанка.

Скончао је ђенерал после монтираног процеса као велики мученик српског народа. Даће Бог да се једног дана Српска православна црква угледа се на руску цркву и као што је она канонизовала Светог цара Николаја Другог Романова и његову породицу као мученичку, то исто на овом свештеном плану историје заслужује ђенерал Михаиловић бесмртни и његова безгробна војска. Он је једна етапа у нашој славној историји и затвара само једну страницу од оне прве коју је свети Кнез Лазар отворио опредељујући се за небеску Србију која чува ову земаљску.