Калабић: Да ли у Савету министара БиХ уопште има Срба?

15. јуна 2017.

by / 0 Comments / 67 View / 15. јуна 2017.

Радован Калабић, члан Председништва Српске народне партије, историограф и публициста, рекао је за Срну да измене Кривичног закона, које је утврдио Савет министара БиХ, представљају још један покушај нарушавања историјске истине и неприхватљив покушај озакоњења даљег деценијског клеветања српског народа.

– Српски народ би, при томе, имао и законске санкције – истакао је Калабић.

Он је оценио да се та тема „спустила“ на ниво Савета министара БиХ, пошто на светском нивоу у Савету безбједности УН, због руског вета, није прошла британска резолуција о геноциду која би за собом повукла и забрану негирања наводног геноцида на тлу БиХ.

– Ја могу још само да се запитам – да ли у том Савету /министара БиХ/ има уопште Срба – рекао је Калабић.

Он је навео да се против српског народа деценијама води рат, који је изашао из војне форме и наставио се у другим облицима.

– Ово је наставак рата против Срба само другим средствима, односно неприхватљивим законским средствима – рекао је Калабић.

Он је истакао да у овом случају дневна политика предњачи у целој причи и да је то „један потпуно неприхватљив закон са становишта историјске истине“.

– Са становишта историјске истине неприхватљив је било који закон који ограничава, изобличује и фалсификује. Јасни су мотиви, а то је да се озакони нешто што у историјској науци уопште није потврђено – нагласио је Калабић.

Он је оценио да се у Сребреници догодио масовни злочин, али није направљен геноцид и да ту треба правити велику разлику.

– Неко ко би донео закон у БиХ да се као кривично дело третира свако негирање геноцида, онда је то још један велики притисак на Србе који већ траје деценијама – рекао је Калабић.

Он је рекао да му није познато да је нека судска пресуда постала историјска чињеница, подсетивши да у неким европским законима постоји негирање холокауста.

– Неприхватљиво је поредити холокауст са оним што се дешавало на простору бивше Југославије, у једном верском и грађанском рату. То је изван ума. То је грађански и верски рат, а не истребљење. Холокауст је покушај истребљења целог јеврејског народа. То су небо и земља – рекао је Калабић.

Савет министара БиХ утврдио је Предлог закона о изменама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА