Калабић: Бошњачка иницијатива је гурање прста у око америчкој историји

5. септембра 2017.

by / 0 Comments / 75 View / 5. септембра 2017.

Члан председништва Српске народне партије, историчар и публициста, Радован Калабић, рекао је Срни да је иницијатива „Фејсбук“ групе „Босански Американци“ о рушењу споменика команданту Југословенске војске у отаџбини генералу Драгољубу Михаиловићу у Либертвилу, „гурање прста у око“ америчкој историји и да неће проћи.

„Та иницијатива Бошњака која долази из Америке је гурање прста у око америчкој и власти и традицији и историји, будући да је ђенерала Михаиловића постхумно одликовао највишим савезничким признањем амерички председник Хари Труман“, рекао је Калабић.

Он је напоменуо да је генерал Михаиловић одликован америчком медаљом за „изузетне заслуге за савезничку ствар“, те да су Труман и америчко антифашистичко вођство у Другом светском рату узели у обзир да је Михаиловић био не само њихов савезник, него је у мисији „Халијард“ или „Ваздушни мост“ спасао 500 америчких пилота у околини Прањана.

Калабић је додао да се у Прањанима и дан-данас амерички званичници, њихови представници амбасада сваке године поклањају сенима и одају захвалност Михаиловићу.

„Ову иницијативу Бошњака из САД доживљавам као један историјски не парадокс, него највећу бизарију и логичку и историјску и савезничку“, истакао је Калабић.

Он је навео да та иницијатива не може проћи јер Американци, ипак, знају своју историју, а посебно захвалност и пијетет чувају не само спашени пилоти, него и њихови потомци, па и поједини конгресмени, посебно републиканци, који врло добро знају историјску улогу ђенерала Михаиловића.

„Та иницијатива неће проћи с обзиром на тле на којем се предузима, као и зато што се граничи са безумљем“, оценио је Калабић.

Он је подсетио да је споменик Драгољубу Михаиловићу подигнут на имању Српске православне цркве /СПЦ/ код првог Манастира Светог Саве у Либертвилу и да сваке године, када је Видовдан и Видовдански конгрес Српске народне одбране, коју је основао Михаило Пупин, званичници америчке власти долазе на то имање и поклањају се сенима ђенерала Михаиловића.

„Тако да су ови предлагачи те иницијативе изгубили не само историјски компас, него су у свађи и са тешком историјском логиком. Наравно, та иницијатива неће проћи“, истакао је Калабић.

Он је рекао да ће се, напротив, још више дизати споменици ђенералу Михаиловићу у САД, те подсетио да је недавно подигнут нови споменик код, другог по значају за српски народ у САД, манастира Нова Грачаница у Америци.

„Моја је процена, онолико колико сам упознат са стањем у српској емиграцији, да ће споменици ђенералу Михаиловићу тек ницати на тлу САД“, рекао је Калабић.

Он је навео да су после Другог светског рата спашени амерички авијатичари формирали и комитет за праведно суђење ђенералу Михаиловићу, тражећи да дођу у Београд да на тадашњем монтираном процесу, који се водио, буду сведоци његове одбране, као живи пример савезничких пилота које је Михаиловић и његова војска спасили.

Извор: Срна