Јован Палалић за италијански Scenarieconomici: Залажемо се за јаче политичке и економске везе Србије и Италије

5. октобра 2015.

by / 0 Comments / 136 View / 5. октобра 2015.

Господине Палалићу, Ви сте као генерални секретар Српске народне партије у Италији разговарали са представницима партија Forza Italia и Lega Nord. Да ли се назире сарадња СНП-а и италијанских странака?

Као представник партије десног центра у Рим сам дошао ради савезништва. Желимо да јачамо политичке и економске везе између Србије и Италије. Разговарали смо о политичкој сарадњи али могућим италијанским инвестицијама у Србији, будући да вашу земљу видимо као једног од врло битних партнера.

Разговарајмо о европским санкцијама Москви. Као партија, верујем да не желите да Србија постане члан ЕУ?

СНП је евроскептична партија, или још прецизније еврореалистична. Сматрамо да чланство Србије у ЕУ у овом тренутку доноси више штете него користи. Србија има потписан Споразум о слободној трговини са Русијом, који је врло важан за економију моје земље и не желимо да га изгубимо. Наравно, увек ћемо као партија бити против санкција Русији.

Пређимо на ситуацију у Сирији. Србија не учествује у војној кампањи, али која је ваша позиција у вези тога?

СНП подржава војну интервенцију Русије у Сирији јер је ИСИС једини и прави непријатељ читаве Европе. Чињеница је да је велики број милитариста кроз Србију, под велом миграната, стигао у Европу.

Причајући о мигрантима, Мађарска је подигла зид на граници са вашом земљом. Зар не мислите да је ово један крајње непријатељски став заузет према Београду, будући да су Србија и Мађарска савезници, међусобно, али и са Русијом?

Мађарска само ради оно што јој налаже Брисел, штити границе. Зато и СНП инсистира да Србија подигне зид на граници са Македонијом како би спречила неконтролисани прилив миграната. Док Мађари и Хрвати затварају границе постоји велики ризик да огроман број миграната трајно остане у Србији.

Значи и ваша партија је за одбрану територије, своје културе и идентитета?

Да, као партија желимо да заштитимо наше традиционалне, хришћанске и европске вредности.

Вратимо се на догађаје из 1999. године и на НАТО интервенцију у Србији. Како видите однос са САД?

Моја партија никада неће моћи да подржи улазак Србије у НАТО, алијансу која нас бомбардовала. Тренутно имамо добре односе са САД, али то не утиче на одлуку да будемо против придруживања Северноатлантском савезу.

Scenarieconomici