Јован Палалић: Србији је потребан економски развој, а не промена Устава

8. децембра 2015.

by / 0 Comments / 136 View / 8. децембра 2015.

Сву снагу данас треба усмерити на економски развој Србије, а не на промену Устава. Несумњиво је да политички систем наше земље треба поправљати, али то је могуће урадити променом постојећих и доношењем нових закона, рекао је Јован Палалић, генерални секретар Српске народне партије на предавању: Да ли треба мењати политички систем Србије.

Како је истакао, уместо промене, потребно је коначно примењивати Устав.

– Најбољи пример да се садашњи Устав не примењује у пуној мери јесте чињеница да још увек није донет закон о суштинској Аутономији Косова и Метохије као ни закон о финансирању Војводине. Још много закона није донето којима би највиши правни акт дао свој пуни допринос – истакао је Палалић.

Према његовим речима, уместо да се Устав наводно мења због европских интеграција, док су намере заправо да се из преамбуле избаци Косово и Метохија, треба доносити боље законе и примењивати донете, поступно прилагођавати политички систем потребама друштва.

Палалић наглашава да је посебно важно ојачати контролу извршне власти кроз јачање улоге Народне Скупштине и цивилног сектора.

– Грађани, посебно на локалном нивоу, морају директо да бирају своје представнике у локалној власти јер се показало да је лош квалитет кадрова, који је дошао као последица садашњег политичког система, довео локалне самоуправе у тешку ситуацију – поручио је генерални секретар СНП.

Jovan Palalic, predavanje, 0812 2015 1

Jovan Palalic, predavanje, 0812 2015 2

Jovan Palalic, predavanje, 0812 2015 4