Јасеновац, српска породична гробница

19. августа 2016.

by / 0 Comments / 157 View / 19. августа 2016.

Блог председника Ненада Поповића

У највећем српском граду под земљом, у Јасеновцу, пре 75 година зверски је убијена моја бака. И не познајем Србина који није изгубио некога свог, ближег или даљег сродника, у најстрашнијем нацистичком логору смрти.

Јасеновац, то је српска породична гробница.

Највернији Хитлеров савезник и слуга Анте Павелић створио је Јасеновац као индустрију смрти за Србе у НДХ. Усташе су чиниле злочине од којих су се јежили и есесовци. Био је то једини комплекс логора у ком су убијана деца. За пет месеци, убијено је око 20.000 малишана.

Зато та деца, моја бака и остале жртве Јасеновца, заправо никада нису умрле. Они и даље живе у нашим сећањима и што више време пролази, успомене на њих су све снажније. Никада нећемо заборавити Јасеновац, јер ако то учинимо, онда ће један од највећих геноцида у историји, геноцид над Србима и Јеврејима у усташкој држави Хрватској, остати некажњен.

Док је последњег Србина, Јасеновац неће бити заборављен! Званични Загреб са поносом афирмише усташку идеологију смрти из времена НДХ у званичну државну политику Републике Хрватске, док Ватикан припрема кардинала Алојзија Степинца за свеца.

Зар ће човек – тешко је рећи човек – који је благосиљао Павелића и ћутао док су клана деца – постати Алојзије Свети?

Србија и српски народ више неће мировати, већ ћемо енергично инсистирати да се злочини у НДХ над Србима прогласе за геноцид. Тачно пре 75 година, отворено је највеће губилиште за Србе.

Наш народ са обе стране Дрине је јединствен, снажан и одлучан да се Јасеновац никада више не понови.

То је наше обећање и завет кланим, недокланим прецима.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић