Донка Димитријевић: Тачка на дуван!

30. јануара 2020.

by / 0 Comments / 41 View / 30. јануара 2020.

Сваког последњег дана у јануару, снаге здравог разума позивају, упозоравају, готово моле да очистимо себе, породицу, средину у којој живимо, једном речју – Србију, од дуванског дима.

Ово је прилика да Ресорни одбор за здравство Српске народне партије, по ко зна који пут подсети на поразну статистику оболевања изазваног пушењем, да упозори на младе међу којима више од 60 одсто (основци и средњошколци) већ редовно пуше.

Упркос забранама и законима који кажњавају, оглушивање о те исте законе је веома често. Је ли то онда проблем дубље смештен, у нашим умовима, навикама, неразмишљању, попуштању, одабиру линије мањег отпора, слабости? Како то мислимо да спречимо пушаче у њиховим ружним зависностима, када је досада толико тога писано, говорено и чињено, а резултати спори и недовољни у укупном збиру.

Можда је време да са цигарете као симбол одраслостии слободног имиџа, каао се то данас види, скренемо пажњу на погубност пушења новим приступом? Предлажемо удар естетиком, хигијеном, сврставањем пушача у маргиналне групе, субкултуру, управо на срозавање са места „слободних“ на којем су се непримерено до сада налазили. И што је најважније, угрожавали друге.

Да, пушење је зависност, да, пушење смрди, да, жути прсти, тежак задах, воњ у одећи, атрибути су који сметају, које здрав човек не жели у свом личном или неком општем простору. Па, драги пушачи, која сте ви то сила, ко вам је дао право да ме гушите и угњетавате!

Очигледно је да су улоге замењене, окрећемо се у театру ситуације и присиле, потпуно безазлени у односу на туђе лоше навике.

Нека овај данашњи Национални дан без дувана, чији је слоган „Заштитимо се од дувана“, прерасте у позив Заштитимо се од пушача!

Можда ћемо их игнорисањем, призвати здрављу и важним одлукама. Ставимо тачку на пушење!

Донка Димитријевић, ресорни одбор за здравство СНП