Додељено 15 милиона динара подстицаја за новосадске предузетнице

25. децембра 2018.

by / 0 Comments / 23 View / 25. децембра 2018.

Новосадске предузетнице, њих 44, добиле су укупно 15 милиона динара за оснаживање и развој њиховог бизниса, а уговоре о додели средстава уручили су им данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Министар Поповић је истакао да се Нови Сад показао као најагилнији центар женског предузетништва у Србији.

“На неколико конкурса ове године предузетнице из Новог Сада су биле најактивније. Имати толико успешних предузетница је велика ствар и за град”, рекао је Поповић.

Поручио им је да подршка владе и Града Новог Сада треба да им буде само још један подстицај у напорима да оствари своју предузетничку визију.

“Тај пут није лак, али смо на том путу заједно и лакше ћемо га прећи и на крају ћемо сви бити задовољни. Ви, предузетнице, али и влада и Град Нови Сад који ће захваљујући вашим успесима моћи да гради више вртића, школа, домова здравља, путева…Зато је ваш успех, успех свих нас и на томе смо вам захвални”. поручио је Поповић.

Он је најавио наставак програма за развој женског иновационог предузетништва.

Истакао је да је за наредну годину издвојено 100 милиона динара за развој и промоцију женског иновационог предузетништва, али и додао да ће та сума вероватно бити и већа.

“Преговарамо са Европским институтом за иновације и технологије, који би на ова, додао још део средстава.

Разговарамо да можда чак повећамо овај износ два пута”, рекао је Поповић.

Бесповратна средства, у укупном износу од 15 милиона динара, за 44 микро и мала предузећа у власништву жена и предузетничке радње чији су оснивачи жене, Влада је обезбедила за реализацију пројекта Новог Сада ““Афирмација женског иновационог предузетништва на територији Новог Сада““.

Градоначелник Новог Сада истакао је да је незапосленост у том граду на “дуго чеканом минимуму”, око осам одсто.

Како је рекао, у новембру прошле године у Новом Саду је било 9.414 жена без посла, а у новембру ове године 8.609.

“То нас не задовољава, желимо да та ситуација буде боља и да Новосађанке започињу сопствене послове, али и налазе посла код других послодаваца”, рекао је Вучевић.

Навео је и да Град конкурсом утиче на најмање три ствари – развија се предузетништво, пре свега микро и мала предузећа и породични бизнис, активирају се жене које су суштински стуб друштва да се економски оснаже, и утиче се на смањење незапослености.

“Желим вам да будете још активније, да се изборите у, често суровом мушком свету, за што равнорпавнији положај, пре свега у бизнису, али и политици, и да будете уважене и признате онако како и заслужујете. Уз мало среће, јер је и срећа потребна за бизнис”, рекао је Вучевић.

Поповић је приметио да Нови Сад има фантастичан потенцијал за развој женског иновационог предузетништва, а да је само на Универзитету у том граду 25.000 студенткиња које су пуне сјајних, иновационих идеја – од производње сокова за лечење анемије, антибактеријских фластера, до потпуно иновативних идеја које ће наћи пролаз до тржишта и корисника.

„Изванредне идеје показују да девојке добијају одлично образовање на факултетима у Новом Саду, али и да размишљају као предузетнице и желе да стварају нову вредност и нове производе, који треба да допринесу економском развоју Новог Сада”, рекао је он.

Додао је и да је Новосадски универзитет рекордер у Србији, а можда и у Европи по броју “spin off” компанија које су основали студенти и професори.

“Било је чак 140 одличних “spin off“ компанија, што илуструје колико су предузимљиви професори, студенти и сви који су укључени у рад на Универзитету. Толико, да су многе од тих компанија, потеклих са Факултета техничких наука и ПМФ-а светкси лидери у иновационим решењима и индустријама у којима послују”, указао је Поповић.

Добитнице гранта добиле су средства у распону од 120.000 до 550.000 динара, а новац могу да искористе за куповину основних средстава за рад, истраживања и развој, усклађивање пословања са међународним стандардима и за израду интернет презентације предузећа.