Данас православни Хришћани празнују Усековање

11. септембра 2016.

by / 0 Comments / 61 View / 11. септембра 2016.

Блог председника Ненада Поповића

За овај дан је одређен строг пост у знак поштовања према светом пророку Јовану Крститељу.

Усековање се празнује од првих хришћанских времена а писмено се помиње од петог века.

Празник Усековања је посвећен сећању на мученичку смрт светог Јована Крститеља. Ирод Антипа син Ирода Идумејца је био разметљив човек попут свога оца. Мада су били владари над Јеврејима и припадали јеврејској вери, по пореклу нису били Јевреји него Идумејци. Идумејци су једно сродно Јеврејима семитско племе али ипак по језику и народности другачије. И један и други Ирод су волели пред народом да се показују као велики градитељи и заиста за време њихове владавине су сазидане многе грађевине, за оно време импозантне. Но као слуге Рима нису имали апсолутну власт већ су били као и сви поданици у вазалним односима. У окупираном од Рима Израелу народ је доста тешко живео, док су властодршци захваљујући својој колаборацији и привилегијама живели бахато и распусно. Народ стога није поштовао своје властодршце али им није смео ни противуречити јер су иза себе имали моћно римско царство.

Ипак у то време један човек, испосник и пророк, свети Јован Крститељ није хтео да оћути очигледан неморалан живот владајуће елите. Јован је често критиковао распусни живот властодржаца док народ оскудева и живи крајње бедно, а оно што је нарочито погодило ту елиту тачније жену Иродову јесте била критика Јованова упућена на незаконит брак Ирода и жене му Иродијаде.

Ирод знајући за ову критику светог пророка Јована упућену њему ипак се није усуђивао да напакости Јовану јер га је сав народ поштовао као пророка и светог човека. Ипак царска реч се не пориче а у моменту слабости и пијанства Ирод обећа кћерки Иродијадиној да ће јој испунити шта год пожели а ова на наговор своје матере затражи главу Јована Крститеља на тањиру.

Испуњавајући сулуду жељу своје жене и њене кћерке, Ирод нареди да одсеку главу Јованову и однесу је на тањиру Иродијадиној кћерки.
Православни Хришћани од памтивека веома поштују светог пророка Јована, а добар део Срба га и слави као своју крсну славу. Пример његове неустрашивости је подстрек многим генерацијама православаца. Српски народ је истину Јеванђеља преточио у своје епске песме, „Седи криво а говори право“ испевао је мудро српски народ истину Јеванђеља коју је Јован посведочио до смрти своје. И у данашње време, када се српски народ налази у непријатељском окружењу није лако рећи истину и „говорити право“. Но ако желимо да наш народни пут трасирамо правом стазом истина се мора говорити, ма како она била болна и ма колико она сметала онима који нас не воле. Јер само на истини се може градити будућност, као што се на истинитим речима светог пророка Јована вековима градило Православље.

Свим православним Хришћанима нека је Богом благословен овај велики хришћански празник Усековања главе светог Јована Претече и Крститеља Господњег.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић