Чајетина еколошки најодговорнија општина

21. априла 2015.

by / 0 Comments / 133 View / 21. априла 2015.

Велика повеља “Зелена планета“ коју је Друштво стручњака еколошких наука доделило Чајетини, уручена је председнику ове општине Милану Стаматовићу.

Признање еколога Чајетинци су заслужили за пројекат примарне селекције отпада „Отпад није смеће“, који је реализован у сарадњи са градом Ужицем, КЈП „Златибор“, ЈКП „Биоктош“ из Ужица и Регионалном развојном агенцијом „Златибор“, а који је финансирала Европска унија.

У образложењу одлуке о додели повеље се наводи да је Чајетина еколошки најодговорнија општина која је кроз пројекат успела да едукује 500 ученика, запослене у Предшколској установи „Радост“, преко 30 пензионера, 20 волонтера, и тако учини једно велико добро природи.

– Сви они, а уз помоћ КЈП „Златибор“, поделили су грађанима општине Чајетина џакове за селектовање отпада и едуковали становништво. Истовремено су постављени одговарајући контејнери за ову врсту отпада који се у даљем поступку рециклира на Регионалној депонији „Дубоко“, – навео је председник жирија Бранислав Маринков.

Уз сву новчану помоћ коју је пружила Европска унија, пројекат је финансијски помогла и општина Чајетина. Конкретно, из буџета је опредељено десет милиона динара од којих је купљен камион за одвожење отпада који се може рециклирати на депонију код Ужица.

Кампања „Отпад није смеће“ у 2014. била је усредсређена на урбани део општине, а по речима председника Милана Стаматовића у овој години пројекат ће бити проширен на околна села.

Cajetina ekoloska opstina 2

БЛИЦ