Брегзит и пад Берлинског зида

26. јуна 2016.

by / 0 Comments / 100 View / 26. јуна 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Kао што је пад Берлинског зида значио крај гвоздене завесе и блоковске поделе света, тако је и Брегзит почетак нове епохе у којој ће истинска демократија и суверенитет земаља заменити еврофанатизам.

Ништа више неће бити исто после доручка у Британији. Постоје тренуци у историји који потпуно мењају свет и можда, док их живимо, нисмо свесни њиховог значаја. Такав дан је одлука већине грађана Велике Британије на референдуму да њихова земља напусти ЕУ.

Kао што је пад Берлинског зида значио крај гвоздене завесе и блоковске поделе света, тако је и Брегзит почетак нове епохе у којој ће истинска демократија и суверенитет земаља заменити еврофанатизам.

Одувек сам сматрао да је еврофанатична догма заправо, све време представљала геополитичку опсену у којој су почеле да лутају велике нације као што су Немачка, Британија, Француска, Италија и Шпанија. И одувек сам упозоравао да се као земља и као народ морамо клонити те опсене и вратити се самима себи и својим кључним државним и националним интересима. А право питање је да ли је српски интерес да се иде у савез који се распада? А посебно по цену одрицања од нашег Kосова и Метохије.

Србија данас има пуно право да преиспита улогу ЕУЛЕKС-а на Kосову и Метохији, као и даље учешће представника званичног Београда у Бриселским преговорима. ЕУ никада није имала правни, а више нема ни политички легитимитет да делује у улози посредника по питању Kосова и Метохије. То једино могу Уједињене нације на основу Резолуције 1244 и зато у наредном периоду треба покренути поступак за враћање питања Kосова и Метохије под надлежност УН.

Брегзит је прилика да се вратимо самима себи, да будемо свој на своме и градимо са Русијом, Kином, САД и европским земљама односе на бази међународног права и међусобног поштовања. Само тако ћемо учврстити нашу спољнополитичку позицију, развити економију и привреду и учинити да сви наши грађани живе боље.

Политика мог евроскептицизма није уперена против уједињене Европе. Напротив, она је уперена против заблуде да параполитички пројекат стварања џиновске бирократске хидре и наддржаве може донети било шта добро Србији. На дан када су Енглези престали да се праве Енглези и одлучили да поврате свој суверенитет, прогласивши га новим „даном независности“, сећам се како су бирократе из Брисела, чија су имена и биографије одавно препуштене забораву, цинично условљавали и уцењивали нашу земљу сарадњом са Хашким трибуналом. Потом је уследило отопљавање односа са Приштином и организовање геј-параде. Kолико се сећам, било је амбиција и да нам се, као народу, промени свест. Срећом да им ово последње није успело.

Такво наметање политике санкцијама, условљавањем, претњама и силом није донело ништа добро Србији, већ је искључиво штетило нашим националним и државним интересима. Управо зато је важно истаћи да се за истински уједињену Европу, која се заснива на политици равноправности, уважавања и поштовања територијалног интегритета и суверенитета земаља, управо највише залажу загрижени евроскептици према Европској унији. Европљанин не значи исто што и еврофанатик!

Зато сам убеђен да нестајање уздрманог Бриселског царства омогућава истинско европско јединство! То је кључ моје политике и политике истинских патриота широм Европе, који су увидели како њихове земље и народе усисава орвеловска мегадржава са безличним чиновницима који наметањем моћи, стварају монолитну, униформисану и готово роботску Унију, уместо да промовишу највећу европску вредност. А то је богатство различитости народа који једнако верују у патриотизам, као што верују у демократију, заштиту људских и мањинских права и слободу медија.

Kада бивши амбасадор САД у Москви Мајкл Мекфол изјављује да је Брегзит велика победа за спољнополитичке циљеве Владимира Путина, он је само делимично у праву. „Одајте Путину признање“, каже искусни амерички дипломата. Моја љубав према Русији је добро позната али морам да разочарам све фанове ЕУ који мисле да у Брегзиту има некаквог скривеног Путиновог плана. Напротив, било је само питање времена када ће политичка логика победити политичко камелеонство. И било је само питање дана када ће једна од великих европских нација одлучити да се врати самој себи и одбаци заблуду да је вештачки експеримент ЕУ вечан. На то је Владимир Путин све време добронамерно упозоравао. Kолико је био у праву не само он, већ и многи политичари широм Европе које није занела заводљива, али дубоко погрешна идеја еврофанатизма, сада показује апсурдност санкција ЕУ према Русији. Јер, после Брегзита се поставља питање – постоји ли ЕУ без велике Британије? Шта данас представља ЕУ? Постоји ли ЕУ после Брегзита?

Можда има историјске ироније у томе да је управо Велика Британија земља која је прогласила и званично почетак краја Европске уније. Kада је пре 75 година, 27. марта 1941. године, Винстон Черчил после пуча у Београду, изјавио да је Југославија тог дана пронашла своју душу, мислим да ми, Срби можемо да узвратимо великом Черчилу: И Велика Британија је поново пронашла своју душу!

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић