Блог СНП – Милош Радосављевић: Србијо срећан ти Дан државности

15. фебруара 2018.

by / 0 Comments / 169 View / 15. фебруара 2018.

Србијо, срећан ти Дан државности!

Сретење – верски и наш највећи државни празник. За Србе мора имати много већу вредност од два нерадна дана, јер су ти дани симболи наше слободе и наше државности. На нама је да утичемо на подизање свести грађана о важности историјских догађаја које у те дане обележавамо.

На данашњи дан, пре 214 година, наш народ је донео одлуку да ступи у тешку, неизвесну и неопходну борбу за слободу. На одржаном збору у Орашцу одлучено је да вођа српске револуције буде вожд Карађорђе Петровић, који је убрзо постао предводник свих Срба, као борац против ропства, зулума и беде у којој се наш народ налазио. Био је покретачка снага свенародног покрета за национално ослобођење и однео велике и важне победе против бројнијег и далеко моћнијег противника.

Држава коју данас имамо и чије је успостављање Вожд започео није могла бити створена без храбих срца наших јунака, победе не би биле извојеване без слободарског духа наших сељака, који су преко ноћи постали неустрашиви и непобедиви ратници, војници српског народа, борци против робовања Османлијама, против глобе народа, убијања и силовања, јаничара и дахија, данака, пореза и разних других неправди које су вековима трпели.

Милош Обреновић је наставио тамо где је Карађорђе после девет година борбе заустављен. Одважно је успео да српски сан претвори у јаву и створи корене суверености и независности Србије. Учинио је то мудро и лукаво, корак по корак, ширећи овлашћења и надлежности, све до 15. Фебруара 1835. године када је проглашен Сретењски устав као најлибералнији устав Европе, који је увео законе и системе цивилизованог друштва. Захваљујући том уставу, који је дефинисао поделу власти и широк спектар људских права, може се рећи да је Србија постала Европа пре Европе, због чега јој је убрзо било наложено да напредни устав укине.

Први српски устанак и Сретењски устав су били темељи на којима је дограђивана наша Србија све до коначног ослобођења на Берлинском конгресу када смо добили толико дуго чекану и крвљу изборену државност коју и данас љубоморно чувамо.

Данас, када држава обележава већ две стоту годишњицу неког историјског догађаја је држава са богатом прошлошћу, а држава која има богату прошлост мора неговати своју традицију да би имала будућност какву жели.

Све што нам се догодило припада нама, сви догађаји из прошлости су део нашег националног бића, на нама је да их поштујемо, да из њих извлачимо поуке и лекције како би нашем народу и држави обезбедили мирну, стабилну и сигурну будућност и како би и наши потомци наставили да корачају путем слободе који су утабали наши славни преци.

Данас када обележавамо Дан државности смо подједанако захвални и Карађорђу и Милошу, јер је за слободу Србије била неопходна и храброст и мудрост, а нашу државу не би изградили да није било како Карађорђеве неустрашивости тако и Милошеве дипломатије.

Данас захваљујемо и пријатељској Русији што поштује Србију и што нам пружа подршку већ дуже од два века у очувању наше самосталности, односно у очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, а памтимои допринос, солидарност и помоћ нашег братског руског народа у стварању и очувању српске државе.
Због свега тога Дан државности није само нерадан дан на послу, дан државности је одређење и путоказ који треба следити ако желимо да сачувамо Србију и будемо генерација достојна славе наших предака.
Наш је задатак да нас Србија памти по добром и да млађим нараштајима оставимо стабилне темеље за даље јачање и изградњу Србије.

Морамо схватити да смо ми, као грађани ове државе, само један део онога што је било пре нас и да због тога својим потезима не смемо укаљати њену част за коју је проливено толико крви наших предака, али и савременика, да би се иста одбранила.

Чувајте и штитите државу Србију, јер је наша и једина коју имамо. Каква је и каква ће бити зависи искључиво од нашег понашања и деловања. На нама је да свако да свој допринос да она буде боља, успешнија, снажнија и богатија. Па да и наши потомци обележевају важне годишњице које се на њу односе и у вековима који долазе.

На нама је да бранимо своју земљу, на нама је да чувамо наш Устав.
Са поносом из града у ком је Сретењски устав „рођен“, из Крагујевца, са поносом кличемо
Србијо, срећан ти дан државности! Живео Устав! Живела Србија!

ГО СНП Крагујевац
Потпредседник Милош Радосављевић