Блог СНП – Донка Ђорелијевски – Евровизија више нема значај који је имала раније

14. маја 2018.

by / 0 Comments / 108 View / 14. маја 2018.

Већ годинама уназад Евровизија нема онај значај нити суштину коју је имала раније.

Оно што бих на првом месту замерила је то што су песме, углавном, изведене на енглеском језику. У наступима извођача готово да нема националних обележја. Нити у самом наступу, нити у музици. По мом мишљењу то би требало да буде у првом плану,јер на овај начин све песме звуче слично и превише једнолично. Не постоји никаква разлика.

Песма која је представљала Србију, у Лисабону, Сања Илић и Балканика ,,Нова деца“, је на оригиналан начин спојила традиционално и модерно. Наступ је био сигуран и ефектан. За мене, као гледаоца, занимљив и препун енергије. Песма је углавном изигнорисана од стране стручних жирија европских земаља. Ту , као професионални музичар, видим политизацију целокупног такмичења. То могу да образложим чињеницама да је песма која је нас представљала управо садржала све сегменте које треба да садржи нумера на том такмучењу. Многи кажу да им се песма није допала. А ја се питам шта им се допало код осталих песама, да не издвајам поједине?! Гомила наступа је садржала агресију, не креативност, кич… Чак сам на моменте помислила да исмевају такмичење, а и нас као публику. Али о укусима не треба расправљати.

Оно што баца тамну страну на Еуросонг, одржан у Лисабону , јесу звиждања и негодовања од стране публике упућена Србији и Русији. Прво звиждање се догодило када се укључио студио Црне Горе и одлуком њиховог жирија Србији доделио 12 бодова…мислим да смо сви били врло непријатно изненађени. Не задуго, ситуција се понавља укључењем студија из Русије…То је недопустиво и показује однос ,,демократског“ света према нама. Из овога се само може извести закључак да ми тамо нећемо имати третман и место које заслужујемо. Па да ли је онда тамо нама место ?

Као музичар сматрам да је једини универзални језик на свету музика…. По мом мишљењу треба добро да размислимо да ли наша земља поново треба да има представника на ,,Еуросонгу“.

Председник стручног тела за културу
Дипл. музиколог Донка Ђорелијевски