Блог СНП – Донка Димитријевић поводом Светског дана здравља – Земље које улажу у здравствену заштиту, заправо, инвестирају у људски капитал

7. априла 2018.

by / 0 Comments / 70 View / 7. априла 2018.

Данашњи дан читава планета посвећује здрављу људи, нижући 70 година од прве иницијативе и првог обележавања 7. априла, од стране Светске здравствене организације

Увек је прилика, посебно данас, да се подсетимо шта нам здравље значи, колико је важан здрав стил живота и превенција фактора ризика, како не бисмо било шта нарушили, а спречили било какве поремећаје. Стога би, препоруке лекара да једном годишње урадимо прегледе, лабораторијске анализе крви, требало да схватимо као једини начин да проверимо докле смо стигли и јесмо ли у опасности. Ако унапред знамо, онда смо кадри да то и спречимо. То унапред, дакле, пре него што дође, спасава живот!
Зашто смо онда „лењи“ пред собом, чега се плашимо? Можда резултата прегледа и онога „шта ће ми доктор рећи, а баш се добро осећам“. Често немамо никакве симптоме, о болестима не знамо ништа, занемарујемо на пример, повишен крвни притисак, висок ниво масноћа и холестерола у крви, гојазни смо, лоше се хранимо, пушимо, пијемо алкохол, често и прекомерно, не крећемо се довољно и…болести су ту. Да ли је онда лекар крив што смо се разболели, или породица, друштво, држава?

Дакле, сами пред собом смо одговорни, личним моралом доносимо одлуку. Живот нам је мио, да, чуваћемо и тело и душу, свима ће бити лакше!

Држава је за нас урадила толико, да је доступност здравственој заштити једнака за свакога. Готово универзална, што је циљ и Светске здравствене организације-универзална покривеност здравствене заштите која би омогућила да људи и заједнице добију здравствене услуге без трошкова. Ово не значи бесплатну покривеност за све здравствене услуге, већ подразумева минималан пакет здравствених услуга.
Досадашњи подаци о трошковима и немогућности огромног броја људи да се лече, поражавајући су. На пример, половина људи у свету тренутно, уопште није у могућности да добије основне здравствене услуге. Скоро хиљаду милиона људи је сиромашно, а присиљено да плаћа здравствене услуге. Преко 800 милиона људи, или 12% укупне популације, троши 10% на здравствене трошкове за себе или чланове породице, што све заједно представља огроман, глобални проблем.

Зато је став Светске здравствене организације овогодишњи слоган „Здравље за све“ резултат вишегодишњих истраживања и сазнања да, земље које улажу у здравствену заштиту, заправо, инвестирају у људски капитал.

У нашем здравственом систему уграђена је брига о спровођењу мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда, али и ефикасно лечење и рехабилитација. Дакле, ако о себи мислимо да смо грађански васпитани, пристојни људи, питајмо се јесмо ли и здравствено васпитани, колико поштујемо савете лекара у вези заштите, очувања и унапређења здравља, уводимо ли навике о здравом начину живота како бисмо сузбили ризике којима смо изложени?
Па, ако се читава планета удружила, а Светска здравствена организација ће се фокусирати на универзалну покривеност здравствене заштите током целе 2018. године, почев од данас, решењу плана „Здравље за све“ свако мора да допринесе.

Они који мисле о нама организују бројне здравствено-промотивне активности у свакој средини, предавања, трибине, округле столове, јавне манифестације, концерте, базаре здравља на којима би требало неизоставно да учествује свако од нас. Стога, не пропуштајмо прилике да видимо, научимо, послушамо и чувамо своје здравље!

Донка Димитријевић, члан Ресорног одбора за здравство СНП