Блог СНП – Донка Димитријевић: НАТО „поклон“ Србији од пре 19 година – злочин заувек

24. марта 2018.

by / 0 Comments / 166 View / 24. марта 2018.

На данашњи дан, пре 19 година, НАТО је сурово казнио Србију. Помео ју је и омео у природном напретку и развоју са циљем тоталног уништења. За време 78 дана бомбардовања, сручио је на Србију 15 тона осиромашеног уранијума. Пројектили, око 31. 000, бачени су на 81 локацију на Косову и Метохији и на девет локација у „ужој“ Србији.

Стога прича о осиромашеном уранијуму увек уздрма јавност, јер се из године у годину суочавамо са све већим бројем људи који оболевају од карцинома. Подаци су такође алармантни.
Број малигних обољења у Србији, после НАТО бомби, увећан је за 110 %, а по смртности Србија је, нажалост, прва у Европи. И док у развијеном свету смртност опада, код нас расте за 2,5% годишње. Дакле, у односу на светски просек у Србији је смртност од карцинома троструко већа. Годишње, у нашој земљи умре око 21 000 људи.

Ако су статистички подаци из 2012. и наредних година указивали да има 35 000 оболелих, не смеју бити занемарени ни они који указују на дејство осиромашеног уранијума које је најјаче после 20 година. Србија је на прагу 20-годишњице бомбардовања, када се предвиђа чак 70 000 оболелих.

Стручна јавност је дуго била подељена у ставу о штетности осиромашеног уранијума и његовим директним утицајима на ширење малигних болести. Струка је ипак доказала да, без обзира што су највише погађани Пчињски округ и Косово и Метохија, уранијумскау прашину су удисали сви, широм Србије, али и суседи, пошто су Грци такође, утврдили пораст оболелих од малигних обољења на својој територији.

Да ли је онда уопште упитна превенција на којој струка инсистира, да ли је одлазак лекару питање друштвене или личне одговорности? Можда једина неспорна чињеница коју би свако требало да зна, јесте, да је рак излечив, да један одлазак на преглед не кошта ништа, да рано откривање спасава живот драгоцен себи, породици, заједници и отаџбини.

Донка Димитријевић,
Члан Ресорног одбора за здравство СНП