Поповић: Конкурс за женско предузетништво вредан 100 милиона динара

13. јула 2018.

by / 0 Comments / 117 View / 13. јула 2018.

Конкурс за женско иновативно предузетништво објављен је данас, а за ту намену држава је обезбедила 100 милиона динара, поручио је у Косјерићу министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је обилазећи домаћинство и предузетничку радњу Јасминке Ђуровић из Косјерића, рекао да програм женског иновативног предузетниства, за које је Влада Србије издвојила 100 милиона динара, има за циљ да што више промовише код жена и девојака отварање предузетничких радњи.

„Желим да поручим свим женама да нису иновације само високе технологије, иновације су и када Јасминка убаци у свој сок ђумбир па се тај сок боље продаје сутра“, рекао је Поповић.

Министар је појаснио да се на расписани јавни позив могу јавити и организације, али и локалне самоуправе у Србији.

„Организације могу да добију средства до 10 милиона динара, а локалне самоуправе до 15 милиона динара“, каже Поповић.

Сва средства која је држава обезбедила су бесповратна, напомиње министар Поповић.

Жеља министарства и државе је, каже, да што више жена има могућност да добију обуку и едукацију, али и да добију грантове како би куповином неке нове производне опреме или услуга, могле да буду конкурентније на тржишту.

„Неком је потребна опрема, некоме је потребно само да се помогне у продаји, маркетиншкој делатности или помоћ у реализацији својих производа како би били успешнији и на домаћем, а можда и на страном тржишту“, објашњава министар.

Каже да је у укупном процесу подстицања женског иновативног предузетништва у Србији веома важно радити на едукацији девојчица од 12 и 13 година, како је то иначе случај у Европској унији, где се оне од тог узраста образују у основним вештинама програмирања, у математици и ИТ-у, али такође и у другим делатностима које су везане за село и град.

Предузетница Јасминка Ђуровић, која производи џемове и сокове, рекла је да би јој много значило када би добила део средства те да би тај новац уложила у набавку расхладне коморе и на тај начин унапредила своју производњу.

„Много би ми значило ако би добила та средства јер би сачувала своје воће, не би га давала у хладњачу у бесцење“, напомиње Ðуровић.

Министар каже да су породичне фирме, попут ове коју води Јасминка Ђуровић, стуб европске економије.

Поповић је подсетио да у Аустрији, Немачкој, Италији или Мађарској, 70 до 80 одсто свих компанија су управо мале породичне фирме.

Министар Поповић састао се данас и са председником Општине Косјерић Жарком Ђокићем, а данас ће отворити и манифестацију „Чобански дани“ у том месту.