Палалић: Буџет за 2018. годину -буџет за јаку и самосталну Србију окренуту будућности

9. децембра 2017.

by / 0 Comments / 65 View / 9. децембра 2017.

Говор Јована Палалића, посланика СНП у Народној скупштини Републике Србије

Буџетом за 2018. годину Влада Републике Србије јасно изражава своју потпуну опредељеност да гради јаку, самосталну и војно неутралну државу, а у исто време размишља о будућности, о наредним генерацијама.

Повећања буџета за одбрану, полицију, правосуђе и службе безбедности, као и сет важних реформских закона из области јавне управе показатељ су да државно руководство жели да имамо коначно јаке институције, које су темељ снажне државе и да су оне услов да Србија води самосталну политику, у складу са својим интерсима. После година уништавања државе ,када је Војска смањивана и остављана без основне војне опреме и наоружања, када је правосуђе доведено пред колапс катастрофалном реформом, када су странци управљали службама безбедности, а у јавну управу запошљавани искључиво нестручни партијски кадрови, овај буџет ,са повећањима у овим секторима најављује преокрет. Јер дошло је и до преокрета у државној политици, па се после једне послушне Србије, која није бранила своје већ туђе интересе, и није смела ни да их истакне, сада се ствара јака Србија, која снажном и организованом државом може да истиче и брани оно што су њени витални интереси. Зато и не чуде напади ових дана на буџет, који највише иду баш на овај његов део који јача нашу у унутрашњу и спољну безбедност.

Са друге стране, држава мисли о будућности, и то у једном времену велике конкурентности између држава. Зато је у сектору иновација, које води министар Ненад Поповић утростручен буџет, и то посебно за програме регионалног стартапова као и подршке и промоције женском иновационим предузетниптву, као и предузетништву уопште .

Дакле, ово је буџет за јаку државу, ово је буџет за самосталну Србију и ово је буџет за Србију будућности, и зато га треба подржати .